15 FEB, 2023 • Nieuws

Werkbezoek met koningin Máxima aan eerste schoenenrecyclingbedrijf

Voorzitter Jacco Vonhof van MKB-Nederland heeft vanochtend samen met Hare Majesteit Koningin Máxima, in haar rol als lid van het Nederlands Comité voor Ondernemerschap, een werkbezoek gebracht aan Fast Feet Grinded in Heerhugowaard. Dit bedrijf, opgericht door de eigenaren van een hardloopwinkel in Hoorn, heeft een technologie ontwikkeld voor het recyclen van sportschoenen en werkt daarvoor samen met een aantal grote schoenenmerken.

 

Zelf ontwikkelen

Danny en Erna Pormes hebben al twintig jaar een winkel in hardloopbenodigdheden. Als toeleverancier van het ministerie van Defensie werd van hen verwacht dat zij recycling in hun bedrijfsproces zouden opnemen. Omdat daar op dat moment nog niets voor was, besloten ze dit proces zelf te ontwikkelen en te implementeren, met als resultaat dat in 2017 Fast Feet Grinded werd opgericht: ’s werelds eerste (sport)schoenenrecyclingbedrijf.

 

‘Nieuwe’ grondstoffen

Met de in samenwerking met de Heilig Group ontwikkelde machine worden schoenen verpulverd ( 2.500 paar per uur). Het zo verkregen materiaal wordt gescheiden, waardoor grondstoffen voor diverse toepassingen ‘ontstaan’, zoals de productie van nieuwe sportschoenen, garens en ondergronden voor buitensportvelden. Wereldwijd worden miljoenen schoenen per dag gemaakt, die uiteindelijk op de afvalberg belanden. Fast Feet Grinded heeft de ambitie om de internationale schoenenindustrie om te vormen tot een circulair werkende industrie.

 

Jaren knokken

Het ondernemersechtpaar vertelde tijdens het bezoek dat ze de weg die ze hebben afgelegd geen gemakkelijke was. De industrie, de overheid en de consument bleken er nog niet direct klaar voor. Na jaren knokken is dat anders en hebben ze inmiddels ook een ‘take back systeem’ voor (sport)schoenen gerealiseerd.

 

Circulair ondernemen

De koningin en Vonhof kregen een rondleiding door het bedrijf en een demonstratie van het reclyclingproces. Daarna namen zij deel aan een gesprek over de kansen en uitdagingen van circulair ondernemen, met financiering, subsidieregelingen, (internationale) wetgeving en de bedrijfsketen als onderwerpen. Aan tafel zaten ook vertegenwoordigers van de Heilig Group, (internationale) toeleveranciers van sportschoenen, afnemers van de grondstoffen, en vertegenwoordigers van het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat en de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland.

 

circulaire economiegrondstoffenkoningin maximarecyclingsport