Geen toegang

Stuur ons een bericht


We proberen binnen 2 werkdagen te reageren.
Verder gelden deze spelregels.
Annuleren
? Contact
23-07-2015

MKB-Nederland en VNO-NCW steunen het verzet van schoonmaakkoepel OSB tegen de plannen van minister Asscher om vanaf 2016 duizenden externe schoonmakers bij de Rijksoverheid in dienst te nemen. Het doel van de minister, namelijk invloed uitoefenen op de werkomstandigheden van schoonmakers bij overheidsgebouwen, kan veel beter gerealiseerd worden door eisen op te stellen in een aanbesteding.

Broodroof
Zo kunnen bedrijven meehelpen aan de doelen van de minister en wordt hen geen brood uit de mond gestoten. Een zogenoemde Rijksschoonmaakdienst zou de schoonmaakbedrijven zo'n 70 miljoen euro aan omzet kosten. Daarnaast is het de belastingbetaler die gaat opdraaien voor deze verhoging van de maatschappelijke kosten, terwijl de overheid nul ervaring heeft met schoonmaakwerkzaamheden.

Onterecht
Bij het inbesteden van diensten moet de overheid aantonen dat dit leidt tot een betere verhouding tussen kwaliteit en prijs en dus een betere besteding van publieke middelen. In het geval van deze Rijksschoonmaakorganisatie gaat die vlag niet op. De schoonmakers gaan tegen dezelfde arbeidsvoorwaarden bij de overheid aan de slag. Ze krijgen ook niet meer vastigheid: zo'n 80 tot 90 procent van de schoonmakers werkt nu al in vaste dienst.

Slim inkoopbeleid
De ondernemersorganisaties stellen dat ondernemers via slim inkoopbeleid de kans moeten krijgen om alternatieven aan te dragen. Door bij aanbesteding extra eisen te stellen, kan de minister zijn gewilde invloed uitoefenen op de schoonmaakbranche. Daarmee vindt er geen broodroof plaats.