Tweede Kamer wil 25 procent minder regeldruk

Stuur ons een bericht


We proberen binnen 2 werkdagen te reageren.
Verder gelden deze spelregels.
Annuleren
? Contact
17-10-2023

De Tweede Kamer heeft vandaag een aantal goede moties met aandacht voor ondernemerschap en mkb aangenomen. Zo stemde de Kamer voor een 25 procent reductiedoelstelling van de regeldruk, een belangrijke motie van PVV. Ook de VVD-motie om het kleine mkb tot 2028 uit te zonderen van nieuwe zero-emissiezones heeft het gehaald. Een aantal moties betekent een succes op langlopende lobbythema’s van MKB-Nederland, zoals regeldruk en financiering.

De moties waren ingediend bij de behandeling van de begroting van het ministerie van EZK. De meeste werden door minister Adriaansens ontraden, maar de Kamer besloot anders.

Dat geldt ook voor een amendement van D66 en VVD om 10 miljoen euro vrij te maken voor opschaling van de Qredits duurzaamheidslening. Daarover wordt volgende week gestemd, maar het voorstel lijkt op een meerderheid te kunnen steunen. Met dit bedrag kan Qredits al in 2024 het kleine mkb ondersteunen met goedkope leningen – voor 50 miljoen in totaal - om energie te besparen. MKB-Nederland heeft steeds voor opschaling gepleit.

 

Maakindustrie

Verder wordt dankzij moties van zowel PVV, VVD als CDA de positie van de Nederlandse (maak)industrie versterkt op gebied van aanbestedingen en door middel van een strategische Industrie- en Technologietafel. Verrassend was dat de Kamer vandaag ook voor een snelle afschaffing van de plastic taks stemde.

 

Uitzondering mkb

De Kamer nam verder een motie aan van SGP en BBB waarin, naar aanleiding van het MKB Indicatorprogramma, gevraagd wordt om oplossingen voor verlichting van de belasting-, premie- en regeldruk voor (mkb-)werkgevers, onder meer door kleine mkb’ers vaker uit te zonderen. Deze moeten voor het voorjaarsreces zijn uitgewerkt.