‘Stikstofpakket geeft enige lucht aan de bouw’

Stuur ons een bericht


We proberen binnen 2 werkdagen te reageren.
Verder gelden deze spelregels.
Annuleren
? Contact
14-10-2020

‘De nieuwe stikstofwet van minister Schouten van Landbouw geeft met name de bouw van woningen weer enige lucht, en trekt de vergunningverlening daarvoor weer vlot. Zo is niet langer een natuurvergunning meer nodig. Dat is een goede zaak, maar nog niet voldoende om investerend de crisis uit te kunnen komen’, zeggen MKB-Nederland en VNO-NCW in reactie op het wetsvoorstel.

 

Niet voor gebruiksfase

Het pakket biedt volgens de ondernemersorganisaties  nog geen passende oplossingen voor toekomstige economische ontwikkelingen zoals de aanleg van nieuwe infrastructuur, duurzame investeringen door de industrie en het mogelijk maken van mobiliteit en logistiek. ‘Zo is voor de uitstoot van stikstof na de bouwfase - de gebruiksfase - nog steeds een vergunning nodig, en is er onvoldoende structurele ontwikkelruimte.’   

 

Drempelwaarde nodig

Hierdoor wordt de échte problematiek volgens MKB-Nederland en VNO-NCW nog niet structureel opgelost. Er is bijvoorbeeld een drempelwaarde nodig voor heel kleine hoeveelheden stikstof die op natuurgebieden neerslaan. Daar is in de vergunningverlening nu geen oplossing voor. En om structureel voldoende ontwikkelruimte mogelijk te maken, zullen investeringen gericht moeten worden op maatregelen die het meest aan uitstootreductie opleveren tegen de minste kosten. Naast de miljardeninvesteringen die nu al gedaan worden ten bate van de natuur.