Sociale partners presenteren handreiking ‘De overgang en werk’

Stuur ons een bericht


We proberen binnen 2 werkdagen te reageren.
Verder gelden deze spelregels.
Annuleren
? Contact
02-11-2023

Voorzitter Jacco Vonhof van MKB-Nederland heeft vanmiddag, samen met Bas van Weegberg van de FNV, de handreiking ‘De overgang en werk’ van de Stichting van de Arbeid aangeboden aan minister Van Gennip van Sociale Zaken en Werkgelegenheid. Doel van de handreiking is om de overgang beter bespreekbaar te maken op de werkvloer en handvatten te bieden voor de ondersteuning van vrouwen met klachten.

 

Gemeenschappelijk belang

‘Het is belangrijk te beseffen dat nog niet eerder zoveel vrouwen in de ‘overgangsleeftijd’ op de arbeidsmarkt actief zijn geweest als nu’, zegt Vonhof. ‘Jaarlijks hebben ruim 1,5 miljoen vrouwen in Nederland ermee te maken, 80 procent van hen heeft in meer of mindere mate last van klachten. Het is een gemeenschappelijk belang van werkgever en werknemer om hier het goede te doen en met elkaar te bekijken hoe we met aanpassingen op het werk klachten kunnen voorkomen of hoe we daar beter mee kunnen omgaan.’|

 

Onbekendheid

Volgens MKB-Nederland en VNO-NCW bestaat er nog altijd veel onbekendheid over wat de overgang inhoudt, welke klachten daarbij kunnen horen en hoe werkgevers daarmee kunnen omgaan. Op initiatief van de ondernemersorganisaties zijn overheid, sociale partners, bedrijfsartsen en huisartsen hierover met elkaar in gesprek gegaan. De handreiking die vandaag is gepresenteerd, is een concreet resultaat van die samenwerking.

De handreiking biedt concrete handvatten voor werkgevers en werknemers, zoals aandacht voor de overgang in periodieke gezondheidsonderzoeken, de mogelijkheid van flexibele kledingvoorschriften en het anders inrichten van werkruimtes.