Samenwerking om bedrijven te helpen bij besparing drinkwater

Stuur ons een bericht


We proberen binnen 2 werkdagen te reageren.
Verder gelden deze spelregels.
Annuleren
? Contact
27-10-2023

MKB-Nederland gaat samenwerken met drinkwaterbedrijf Vitens om ondernemers te stimuleren en ondersteunen om duurzaam en bewust om te gaan met drinkwater.

 

Drinkwater is cruciaal

Voldoende beschikbaar drinkwater is cruciaal voor de Nederlandse economie. Vanwege onder andere de toenemende vraag en klimaatverandering staat die beschikbaarheid onder druk. Daarom is bewust en duurzaam omgaan met drinkwater noodzakelijk. De overheid heeft een besparingsdoelstelling van 20 procent in 2035.

 

Inspireren en ondersteunen

'Vitens heeft veel kennis van de mogelijkheden om drinkwater te besparen. Samen kunnen we onze leden bewust maken, inspireren en ondersteunen op het gebied van waterbesparing en duurzaam watermanagement', zegt directeur Leendert-Jan Visser van MKB-Nederland, die de samenwerking vandaag in Burgers' Zoo in Arnhem heeft ondertekend. Namens Vitens was Jelle Hannema, voorzitter van de raad van bestuur, aanwezig. Volgens directeur Visser zijn sommige bedrijven al actief bezig met duurzaam watermanagement, maar kunnen andere die hulp goed gebruiken.

MKB-Nederland is al in gesprek met het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat om tot een plan van aanpak te komen op het gebied van drinkwaterbesparing in het bedrijfsleven. 'Deze samenwerking vergroot de impact die we als mkb kunnen hebben op de doelstelling van de overheid.'

 

Sectorale aanpak

Om organisaties te helpen met drinkwaterbesparing ontwikkelt Vitens zogenoemde waterbesparingstoolboxen met gedragsinterventies. Vanwege de verschillen in drinkwatergebruik en kansen en belemmeringen op waterbesparing hanteert het bedrijf een sectorale aanpak. In 2024 wordt gestart met pilots voor het onderwijs, de horeca en de recreatiebranche. De samenwerking tussen MKB-Nederland en het drinkwaterbedrijf duurt in elk geval drie jaar.