Ondernemer mag jaar langer doorrijden met B-rijbewijs in elektrische bestelbus

Stuur ons een bericht


We proberen binnen 2 werkdagen te reageren.
Verder gelden deze spelregels.
Annuleren
? Contact
19-06-2024

MKB-Nederland en VNO-NCW zijn blij dat bestuurders van zware elektrische bestelbussen een jaar langer mogen doorrijden met een B-rijbewijs, zoals demissionair minister Mark Harbers (Infrastructuur) vandaag heeft bekendgemaakt. Samen met een aantal leden hebben de ondernemersorganisaties zich daarvoor hard gemaakt. Vanaf 1 juli zouden deze bestuurders een C-rijbewijs (voor vrachtwagens) nodig hebben om in hun bus te mogen blijven rijden. Volgens Harbers komt Brussel volgend jaar waarschijnlijk met toereikende wetgeving voor de zwaardere elektrische bedrijfswagens.

 

Wel heel veel gevraagd

MKB-Nederland en VNO-NCW hebben er steeds op gewezen dat de vereiste van een C-rijbewijs voor bepaalde elektrische bestelbussen de overstap voor ondernemers wel erg lastig en onaantrekkelijk maakt; en zeker opgeteld bij de toch al forse investering die dat vergt, de beperkte subsidiepot en de problemen met de laadinfrastructuur. Ondernemers willen die overstap maken, maar een ander rijbewijs moeten halen omdat dezelfde bus met batterij zwaarder weegt dan de dieselvariant, is wel heel veel gevraagd.

 

Gedoogperiode

Eind vorig jaar kondigde de minister al een gedoogperiode aan die op 1 juli zou aflopen. Ondernemersorganisaties hebben aangedrongen op verlenging daarvan totdat Brussel met een definitieve oplossing komt. De verlengde regeling geldt voor een jaar en alleen voor ondernemers/ bestuurders die vóór 1 oktober vorig jaar een (zwaardere) elektrische bestelbus hebben gekocht.