‘Nieuwe LNV-begroting is een opsteker, maar nu doorpakken’

Stuur ons een bericht


We proberen binnen 2 werkdagen te reageren.
Verder gelden deze spelregels.
Annuleren
? Contact
16-02-2024

De Tweede Kamer stemde deze week vóór de begroting van het Ministerie van Landbouw, Natuur en Visserij. Dat is goed nieuws. Ten eerste komt daardoor € 1,28 mrd beschikbaar om aan de slag te gaan met natuurherstel in de provincies. Ook komt er € 1,46 mrd voor boeren die zich hebben ingeschreven voor de uitkoopregeling om daadwerkelijk uitgekocht te kunnen worden.

 

Aan de slag nu om Nederland van het stikstofslot te halen

Met het herstel van de natuur en door de vrijwillige uitkoop van boeren zal stikstof gereduceerd worden. Zo ontstaat weer ruimte ontstaan om Nederland van het stikstofslot te halen. ‘Dit betekent wel dat we nu ook echt aan de slag moeten. Anders blijven we in dezelfde situatie, aldus MKB-Nederland en VNO-NCW.

 

Ook drempelwaarde regelen

Aanvullend is volgens de ondernemersorganisaties overigens wel meer nodig om echt uit de stikstofcrisis te komen. Het volledige ‘trappetje’ van Johan Remkes dient hiervoor als inspiratie. ‘Dat betekent dat naast de uitkoopregeling ook de regelingen voor boeren die willen innoveren, omschakelen, extensiveren en verplaatsen gelijktijdig met de uitkoopregeling open moeten staan. Want ook dat zorgt voor verdere reductie van stikstof. Vervolgens kan er, daar waar sprake is van minder stikstofneerslag, een drempelwaarde ingevoerd worden zodat het ‘slot’ op de vergunningverlening er eindelijk weer echt helemaal van af kan’, aldus de ondernemersorganisaties.