‘Nieuwe investeringen uit Groeifonds belangrijk voor economie van de toekomst’

Stuur ons een bericht


We proberen binnen 2 werkdagen te reageren.
Verder gelden deze spelregels.
Annuleren
? Contact
14-04-2022

Het kabinet investeert via het Nationale Groeifonds 5 miljard euro en reserveert daarbovenop nog eens 1,3 miljard voor in totaal 28 projecten. Het geld gaat onder meer naar nieuwe investeringen in groene waterstofprojecten, digitalisering van hoger onderwijs en MBO, kankeronderzoek, groene chemie, verduurzaming van de vliegtuigindustrie, emissievrije binnenvaart en digitalisering in de logistieke sector. Ook wordt extra geïnvesteerd in publiek-private samenwerking tussen het beroepsonderwijs en de arbeidsmarkt. Dat werd vandaag bekend na de ministerraad. 

 

Motor van de economie

‘Het gaat stuk voor stuk om projecten die belangrijk zijn voor Nederland. Door investeringen in een duurzame infrastructuur, kennis en innovatie werken we aan de producten, processen en het talent van de toekomst. Alleen zo houden we de motor van de economie draaiend op lange termijn en maken we die motor slimmer en duurzamer,’ aldus MKB-Nederland en VNO-NCW.

 

Definitieve toekenningen

Naast de nieuwe investeringen uit de tweede ronde van het Groeifonds zijn ook enkele voorwaardelijke toekenningen uit de eerste ronde van het Groeifonds omgezet in een definitieve investering, zoals aan Quantum Delta Nederland (228 miljoen euro) en RegMed XB (33 miljoen) en (deels) AiNed (116,5 miljoen).

 

Dubbele aan investeringen

Aan veel van de projecten uit het Groeifonds nemen leden van MKB-Nederland en VNO-NCW deel of ze zijn er bij betrokken. Zo hebben de ondernemersorganisaties afgelopen jaren gebouwd aan een AI-coalitie met inmiddels meer dan 400 spelers die nauw samenwerken en waardoor we grote stappen kunnen gaan zetten om artificiële intelligentie voor iedereen te laten werken. De projecten uit het Groeifonds worden verder voor de helft gefinancierd door de overheid en voor de andere helft door marktpartijen en kennisinstellingen. Daarmee komt de totale investeringsimpuls op het dubbele.

 

Zorgen

De ondernemersorganisaties pleiten al langere tijd voor extra investeringen in de modernisering en verduurzaming van de economie. ‘Die zijn broodnodig voor de brede welvaart voor alle Nederlanders op lange termijn, met banen en kansen voor iedereen’. Ze juichen de investeringen uit het Groeifonds (in totaal 20 miljard beschikbaar) dan ook enorm toe. Bezorgd zijn ze wel over mogelijke bezuinigingen op het fonds in het kader van de voorjaarsbesluitvorming. ‘Nederland loopt qua publieke investeringen in kennis, innovatie en verduurzaming echt achter op veel van onze concurrenten. Nu daarop bezuinigen is dan uiteindelijk ook schieten in je eigen voet.’

 

Voor alle projecten en meer details kijk op de website van Rijksoverheid.