‘Mbo’ers zijn de ruggengraat van de economie’

Stuur ons een bericht


We proberen binnen 2 werkdagen te reageren.
Verder gelden deze spelregels.
Annuleren
? Contact
26-03-2021

Met wat durf en creativiteit kunnen bedrijven en onderwijsinstellingen ver komen om de problemen met stages in het mbo op te lossen. Dat zeggen VNO-NCW-voorzitter Ingrid Thijssen en MKB-Nederland-voorzitter Jacco Vonhof vrijdagochtend in het AD, samen met onder meer Doekle Terpstra (Techniek Nederland), Boris van der Ham (Gehandicaptenzorg Nederland), Maxime Verhagen (Bouwend Nederland) en Hannie Vlug (SBB).

 

Techniek

De briefschrijvers noemen mbo’ers de ruggengraat van de economie. ‘Mbo’ers zijn straks keihard nodig. Maar door de coronacrisis hebben ze het nu extra zwaar en hebben ze vaker moeite een stage te vinden om daar praktijkervaring op te doen. Andersom zijn er veel bedrijven, bijvoorbeeld technische ondermeningen, die juist geen stagiairs kunnen vinden. Hier moeten oplossingen voor te vinden zijn', zo is in de open brief te lezen.   

 

Stage variëren

Zo kun je bijvoorbeeld de lengte van een stage laten variëren, of meer stagiairs toelaten per bedrijf. ‘Zo komt er meer ruimte voor begeleiding en kunnen we mbo’ers die op een stage wachten sneller perspectief bieden’, aldus de briefschrijvers. ‘Als werkgevers en onderwijsinstellingen hebben we de sleutel in handen.’

 

Corona

Door corona hebben veel ondernemers en zorgorganisaties hun handen vol aan het begeleiden van de eigen medewerkers. Sommige sectoren liggen helemaal stil als gevolg van de lockdown. Tóch wordt er nog steeds ruimte gevonden voor het begeleiden van stages. ‘Dat is een prestatie op zich. Ook onderwijsinstellingen doen samen met partners in de regio hun uiterste best om met oplossingen te komen. Helaas zijn er ondanks deze inspanningen nog enkele duizenden mbo-stageplaatsen te weinig. Daarnaast staan tienduizenden plekken open, waar geen studenten voor te vinden zijn.’ Dit speelt overigens niet alleen in het mbo, maar óók in het hbo.

 

Ondernemers die een stageplek hebben, kunnen dit melden op de site van de Samenwerkingsorganisatie Beroepsonderwijs Bedrijfsleven (SBB).