Groeicijfers CPB positief, maar let op: onzekerheden te over

Stuur ons een bericht


We proberen binnen 2 werkdagen te reageren.
Verder gelden deze spelregels.
Annuleren
? Contact
16-08-2024

Het Centraal Planbureau heeft vandaag positieve cijfers gepresenteerd in de augustusraming. Dat is de traditionele zomerse update die het CPB elk jaar maakt van de stand van de Nederlandse economie. Door aantrekkende groeicijfers heeft het kabinet wat meer financiële armslag. Ook is het koopkrachtverlies als gevolg van de inflatieschok weer ingelopen.

 

We moeten ons echter geen zand in de ogen laten strooien. Aandacht is nodig voor alle onzekerheden die er onder de motorkap van de economie nog zijn. Er spelen immers zowel internationaal (Oekraïne, Midden-Oosten, verkiezingen VS) als nationaal (stroomprijzen/nettarieven, grote arbeidsmarktkrapte, netcongestie, stikstof) veel onzekerheden en knelpunten. Het zijn zaken die druk leggen op ons verdienvermogen en de vernieuwing van onze economie. Ook de productiviteit ontwikkelt zich maar mager op lange termijn en daar moeten we het in de toekomst van hebben.

 

Voor ondernemers is het dan ook essentieel dat ze ruimte krijgen om te ondernemen en kunnen zorgen dat de investeringen ook daadwerkelijk kunnen aantrekken. Twee zaken zijn daarvoor cruciaal: 1) We moeten voorkomen dat de lasten verder worden verhoogd (nadat dit jarenlang wel gebeurde). Dit hoeft ook niet nu het (EMU) tekort meevalt. 2) Verder moeten we toe naar voorspelbaar beleid, zodat ondernemers weer weten waar ze aan toe zijn en kunnen concurreren met omringende landen. Het hoofdlijnenakkoord geeft goede handvatten hiervoor en we hopen dan ook op een nadere uitwerking hiervan waar ondernemers mee kunnen werken.