‘Europese migratieplannen belangrijk voor oplossen arbeidsmarkttekort’

Stuur ons een bericht


We proberen binnen 2 werkdagen te reageren.
Verder gelden deze spelregels.
Annuleren
? Contact
28-04-2022

MKB-Nederland en VNO-NCW zijn positief over de nieuwe migratieplannen van Europese Commissie. ‘Met de nieuwe plannen van de Commissie wordt de positie van arbeidsmigranten beter beschermd én wordt er een belangrijke stap gezet om de tekorten op de Europese arbeidsmarkt tegen te gaan. Het is goed dat Europa het belang van goed geregelde arbeidsmigratie – ook uit derde landen – ziet en concreet vorm wil geven. We verwelkomen daarom de nieuwe plannen van de Commissie’, aldus MKB-Nederland en VNO-NCW.

 

Buitenlands talent keihard nodig

‘We zien in heel Europa tekorten op de arbeidsmarkt. Vergrijzing speelt daarbij een belangrijke rol en die tekorten zullen dus ook niet snel verdwijnen’. Beide organisaties wijzen erop dat er in Nederland momenteel zo’n 400.000 vacatures open staan. ‘Willen we werk maken van de grote maatschappelijke opgaves – zoals de energietransitie - dan hebben we buitenlands talent keihard nodig’.

 

Belangrijke rol lidstaten

Voor de uitvoering van de plannen ligt een belangrijk rol weggelegd voor de lidstaten. Uiteindelijk gaan zij zelf over de toegang van mensen uit derde landen tot hun land. ‘Het is daarom belangrijk dat het Nederlandse kabinet werk maakt van een nieuwe visie op arbeidsmigratie en het coalitieakkoord geeft hiervoor een goede aanzet’.