Diverse acties Kabinet die leven ondernemers weer wat makkelijker maken

Stuur ons een bericht


We proberen binnen 2 werkdagen te reageren.
Verder gelden deze spelregels.
Annuleren
? Contact
13-07-2022

Het kabinet nam de afgelopen weken enkele gerichte maatregelen om het leven van ondernemers wat makkelijker te maken en waar het georganiseerd bedrijfsleven al langer op aandrong. Zo worden griffierechten verlaagd en kan de terugbetalingstermijn voor coronaschulden eventueel wat worden verlengd.

 

Griffierechten lager, ook voor de WHOA

Minister Weerwind (Rechtsbescherming) heeft afgelopen week een wetsvoorstel ter consultatie gepubliceerd om de griffierechten met 25 % te verlagen. In WHOA zaken (Wet Homologatie Onderhands Akkoord) is het plan de griffierechten zelfs zover te verlagen dat het griffierecht ongeveer 10 % zal worden van wat het tot nog toe is.  ‘Een goede zaak’ aldus MKB-Nederland en VNO-NCW. Volgens de ondernemersorganisaties verbetert hierdoor namelijk de toegang tot het recht voor mkb-ondernemers. Ook wordt de WHOA beter toegankelijk voor het kleinbedrijf. Met de WHOA kunnen ondernemers -middels een door de rechter goedgekeurd akkoord- herstructureren of stoppen met een gecontroleerde afwikkeling van de onderneming.

 

Vestigingsadressen afschermen

Verder nam minister Adriaansens afgelopen week het besluit dat de vestigingsadressen in het Handelsregister, indien dit ook woonadressen van ondernemers zijn, kunnen worden afgeschermd. Voordat dit een wettelijke bepaling wordt, heeft de minister de KvK alvast opdracht gegeven dit te realiseren.  Dit is iets waar MKB-Nederland, VNO-NCW met PZO al langer voor pleiten. ‘Goed dat dit nu gebeurt, want veel zelfstandigen waren er helemaal klaar mee dat hun gegevens steeds werden doorverkocht voor reclamedoeleinden of dat zij werden lastig gevallen door personen die er andere handelsgebruiken op na houden.’

 

Terugbetalingsregeling coronaschulden oprekken

De Tweede Kamer name vorige week donderdag ook een motie aan waarmee de terugbetalingstermijn van coronabelastingschulden kan worden opgerekt naar 7 jaar (i.p.v. max. 5 jaar nu) onder voorwaarden. Een mogelijk langere terugbetalingstermijn betrof een al langer gekoesterde wens van de ondernemersorganisaties. Staatssecretaris Van Rij bleek hier niet onwelwillend tegenover te staan. ‘Wij hopen op een spoedige uitvoering van de motie, want dit kan sommige ondernemers mogelijk meer lucht geven om te kunnen herstellen’, aldus VNO-NCW en MKB-Nederland.