Brede steun in Tweede Kamer voor verdere opening economie

Stuur ons een bericht


We proberen binnen 2 werkdagen te reageren.
Verder gelden deze spelregels.
Annuleren
? Contact
21-01-2022

‘Goed te zien dat er zoveel en zo brede steun is vanuit de Tweede Kamer voor de opening van de cultuursector en de hele economie’. Dat zeggen MKB-Nederland en VNO-NCW naar aanleiding van het COVID-debat gisteren.

 

Ook ’s avonds open

In de Tweede Kamer is brede steun voor een snelle opening van de economie, zo werd gisteren duidelijk in het debat. ‘Wij rekenen er dan ook op dat er dinsdag 25 januari goed nieuws komt en onder andere musea, doorstroomlocaties, horeca, bioscopen en theaters gewoon weer open kunnen, zeker ook ’s avonds. Alleen daardoor kunnen veel ondernemers pas echt weer omzet draaien, in plaats van bedelen om compensatie die nooit volledig voldoet,’ aldus MKB-Nederland en VNO-NCW.

 

Quarantaineregels aanpassen

De ondernemersorganisaties zijn blij met de eerste versoepeling vorige week van de quarantaineregels. ‘Nu echter het aantal mensen zonder klachten in quarantaine zeer snel en fors oploopt, dreigen steeds meer sectoren in de problemen te komen. Van de supermarkten, de scholen tot monteurs die niet langs kunnen komen en vliegtuigen die niet kunnen opstijgen. Als we niet opletten zit komende weken half Nederland onnodig op de bank. Daarom is het zaak dat we de regels snel en verstandig aanpassen, zodat veel meer mensen die belangrijk werk doen én geen klachten hebben gewoon weer kunnen gaan werken.’

 

Oplossen schrijnende gevallen

Verheugd zijn de ondernemersorganisaties verder over de brede steun in de Tweede Kamer gisteren voor alle ondernemers die nog tussen wal en schip vallen. ‘Hier moeten nu oplossingen voor komen en wij kijken dan ook met smart uit naar de brief van de Minister van Economische Zaken hierover die nu snel komt.’ In het debat kwam daarbij ook de toezegging dat de minister van EZ om de tafel gaat met bedrijven met meerdere filialen voor wie de Tegemoetkoming Vaste Lasten (TVL) bij lange na niet voldoet. Goed is volgens MKB-Nederland en VNO-NCW verder dat de ministers van Economische Zaken, Sociale Zaken en Financiën werken aan een stoppersregeling. ‘Hier hebben we steeds om gevraagd, zodat ondernemers kunnen stoppen zonder dat ze er privé aan onderdoor gaan,’ aldus de ondernemersorganisaties.

 

Lange Termijn

Ten aanzien van het omgaan met corona op langere termijn, waar gisteren in de Tweede Kamer ook uitgebreid over werd gesproken, herhalen de ondernemersorganisaties hun eerdere pleidooi dat nu alles uit de kast moet om beperkende maatregelen in de toekomst te voorkomen. ‘Dit kan alleen door alles aan de voorkant goed te regelen (voldoende testcapaciteit, boosteren, etc.), en door te zorgen dat de dijken in de zorg hoog genoeg worden (IC-capaciteit, COVID-medicatie versneld en in voldoende mate aanschaffen, etc.), zodat nieuwe lockdowns in de toekomst worden voorkomen. Pas daarna kun je kijken wat er eventueel nog aan aanvullende maatregelen nodig is vanuit sectoren, mocht het water toch over de dijk stromen met een nieuwe variant of een nieuw virus,’ aldus MKB-Nederland en VNO-NCW.