‘Blij met Europees akkoord corona-reiscertificaat, maak vaart met implementatie’

Stuur ons een bericht


We proberen binnen 2 werkdagen te reageren.
Verder gelden deze spelregels.
Annuleren
? Contact
21-05-2021

MKB-Nederland en VNO-NCW zijn blij dat er na intensief onderhandelen overeenstemming is tussen het Europees Parlement en de EU-lidstaten over het corona-reiscertificaat (EU Digital covid-certificaat). Het voorstel maakt het digitaal uitwisselen van gegevens tussen landen mogelijk, waarmee EU-burgers die gevaccineerd zijn, recent negatief zijn getest of al een besmetting hebben gehad weer kunnen reizen. Hiermee is een belangrijke stap gezet om deze zomer op een veilige en verantwoorde manier weer op vakantie te gaan. Iets waar we met elkaar zo lang naar hebben uitgekeken’, aldus de ondernemersorganisaties.

 

Vrijheden niet eenzijdig verstrekken

De ondernemersorganisaties vinden het positief dat er in het voorstel gelijkwaardigheid bestaat tussen vaccinatie, bewijs van negatieve test of herstel van corona. ‘Dit voorkomt dat vrijheden eenzijdig worden verstrekt en dat (grote) groepen burgers niet kunnen reizen. Wel is het van belang dat een benodigde test gratis blijft. Het is goed om te zien dat de Tweede Kamer hier in een motie ook op aandringt. Verder moeten er geen aanvullende voorwaarden worden gevraagd naast het gebruik van certificaat, om het vrije verkeer van EU-burgers te waarborgen’.

 

Snelle nationale implementatie

‘De volgende belangrijke stap is de nationale implementatie van het EU-voorstel’. MKB-Nederland en VNO-NCW benadrukken dat het van belang is om vaart te maken met deze implementatie zodat het certificaat door alle Nederlanders gebruikt kan worden vanaf de zomervakantie. ‘Naast een snelle implementatie in Nederland is het zaak dit zoveel mogelijk op EU-niveau te coördineren. Hiermee voorkomen we dat er verschillende maatregelen ontstaan aan de grens binnen de Europese Unie’.

MKB-Nederland en VNO-NCW werken -samen met hun leden- graag mee aan de implementatie in Nederland om deze soepel en veilig vorm te geven.