Aangepast wetsvoorstel vastgoedaandelentransacties goede zaak

Stuur ons een bericht


We proberen binnen 2 werkdagen te reageren.
Verder gelden deze spelregels.
Annuleren
? Contact
26-06-2023

Het wetsvoorstel vastgoedaandelentransacties wordt aangepast na serieuze zorgen uit het bedrijfsleven. Dat blijkt uit een nieuwe Kamerbrief van staatssecretaris van Financiën, Marnix van Rij. In een eerder voorstel was het kabinet voornemens om transacties met vastgoed in B.V.’s – waar nu in sommige gevallen geen btw en overdrachtsbelasting hoeft worden te betaald - te belasten met overdrachtsbelasting. Hiermee schoot het kabinet echter haar doel voorbij, omdat het voorstel ook situaties raakte waarbij helemaal geen sprake is van misbruik. Verder leidde het voorstel feitelijk tot dubbele belastingheffing en kende het conceptwetsvoorstel geen overgangsrecht. MKB-Nederland en VNO-NCW hebben het kabinet hier tijdens de internetconsultatie op gewezen en zijn dan ook blij dat het kabinet aangeeft al deze punten aan te pakken.

 

Belangrijke aanpassingen

Na de internetconsultatie heeft het kabinet aangegeven het wetsvoorstel aan te passen en daarmee de angel de eruit te halen. Zo blijft vastgoed dat gedurende twee jaar na het verkrijgen voor 90% of meer gebruikt wordt voor activiteiten waarbij btw verschuldigd is buiten het voorstel. Ook komt er een speciaal, gematigd overdrachtsbelastingtarief van maximaal vier procent. Verder wordt er een overgangsrecht ingevoerd voor lopende projecten: projecten die vóór 1 januari 2030 zijn vastgelegd in een intentieverklaring worden niet geraakt door de nieuwe regels.  

 

Werkbaar voorstel

Met de aanpassingen van het kabinet ligt er een werkbaar wetsvoorstel op tafel voor ondernemers. Op Prinsjesdag 2023 wordt het wetsvoorstel openbaar als onderdeel van het Belastingplan en de voorgenomen inwerkingtreding van het voorstel is op 1 januari 2025.