Verdere stappen voordat nieuwe Commissie en Parlement operationeel zijn

Stuur ons een bericht


We proberen binnen 2 werkdagen te reageren.
Verder gelden deze spelregels.
Annuleren
? Contact
28-06-2024

 

Nu de Europese verkiezingsresultaten al twee volle weken achter ons liggen, zijn de volgende stappen om de nieuwe Commissie en het nieuwe Parlement in de startblokken te zetten in volle gang. In dit artikel brengen we u op de hoogte van de belangrijkste ontwikkelingen en data in de komende periode. 

 

Formatie van Europese Fracties in het Parlement 
Europese fracties, ook wel politieke groepen genoemd, hebben tot 15 juli de tijd om hun samenstelling te bepalen. Voor Nederlandse Europese debutanten BBB en NSC is het reeds duidelijk geworden, dat zij zich mogen voegen bij de grootste Europese groep - de EVP. En blijft Volt aangesloten bij de Groenen. Daarnaast bestaat ook nog de mogelijkheid om nieuwe politieke groepen op te richten, waarbij 23 zetels vereist zijn. Zo zijn vele ogen op de Italiaanse premier Georgia Meloni gericht. Zal zij ervoor kiezen om een nieuwe “politieke familie” op te richten? Naar verluidt sluiten de PVV en het Franse Rassemblement National van Marine Le Pen hier graag bij aan. 

 

De Europese Raad 
Op 27 juli heeft de Europese Raad een besluit genomen over de topfuncties voor het Europese mandaat. Ursula von der Leyen zal worden voorgedragen voor een tweede termijn als voorzitter van de Europese Commissie. António Costa zal woorden voorgedragen als voorzitter van de Europese Raad, en Kaja Kallas als de Hoge Vertegenwoordiger voor Externe Betrekkingen. Eveneens kwamen de EU-leiders tot een akkoord over de prioriteiten voor de komende vijf jaar, met nieuwe aandacht voor defensie en industriepolitiek, terwijl klimaat minder centraal staat. Deze prioriteiten omvatten de strategische agenda.  

 

Voordracht Commissievoorzitter en Europese Strategische Agenda 
Na overeenstemming over de functies zal de voordracht van de Commissievoorzitter plaatsvinden, gevolgd door het vaststellen van de Europese Strategische Agenda voor het mandaat van 2024-2029. 

 

Constituerende Plenaire Vergadering van het Parlement in Straatsburg 
Tussen 16 en 19 juli zullen alle nieuwe Europarlementsleden worden geïnstalleerd tijdens de eerste plenaire vergadering in Straatsburg. Ook zal het Europees Parlement haar ‘bureau’ kiezen, bestaande uit de president, 14 vicepresidenten en 5 quaestors. De grootte en samenstelling van de EP-commissies zullen dan eveneens worden vastgesteld. 

 

Constituerende Vergadering van Commissies 
Direct na de Straatsburg-week zullen de commissieleden bijeenkomen om hun ‘bureaus’ te kiezen, inclusief voorzitters en vicevoorzitters. 

 

Hoorzitting en Verkiezing Kandidaat Commissievoorzitter 
Na de benoeming door de Europese Raad zal de kandidaat-voorzitter van de Europese Commissie worden gehoord door het Europees Parlement. Naar verwachting zal dit plaats gaan vinden tussen 16 en 19 september. Het Parlement zal dan stemmen of de kandidaat de rol mag gaan vervullen voor de aankomende vijf jaar. Het is echter mogelijk dat de hoorzitting al eerder zal worden gehouden tijdens te plenaire vergadering van het Parlement in juli. 

 

Voordracht College van Commissarissen en Aantreden Voorzitter Europese Raad 
Na goedkeuring van de Voorzitter zal door haar de nieuwe Europese Commissie worden samengesteld, inclusief de toedeling van portefeuilles aan verschillende commissarissen. De verwachting is dat dit proces in september of oktober zal plaatsvinden, of eerder als de voorzitter van de Commissie reeds in juli wordt benoemd. Eveneens zullen deze kandidaten ook gehoord worden in het Europees Parlement, waarna in een plenaire vergadering gestemd zal worden over de aanstellingen. Met deze stap is de formatie van het nieuwe Europese bestuur voltooid en zal de uitvoering van het werkprogramma van start gaan. 

 

Nieuwsbrief Blik op Europa

Meld u aan voor de maandelijkse nieuwsbrief 'Blik op Europa' met de standpunten van VNO-NCW en MKB-Nederland op actuele EU-dossiers.