Valdis Dombrovskis nieuwe Eurocommissaris voor Handel

Stuur ons een bericht


We proberen binnen 2 werkdagen te reageren.
Verder gelden deze spelregels.
Annuleren
? Contact
22-09-2020

Het aftreden van de Ierse Eurocommissaris voor Handel Phil Hogan heeft geleid tot een herschikking van de portfolio's in de Europese Commissie. Hogan - die hiervoor 5 jaar lang de Eurocommissaris voor Landbouw was - werd gezien als een echte zwaargewicht in de Europese Commissie. Om zijn grote schoenen te vullen is ervoor gekozen een andere ervaren kracht, de Let Valdis Dombrovskis, naar voren te schuiven. Mairead McGuinness, de nieuwe Ierse Eurocommissaris, krijgt de financiële portefeuille toebedeeld.

 

Dombrovskis is zwaargewicht

De voormalig Letse Minister-President was net als zijn voorganger Hogan lid van de Europese Commissie onder Juncker. Daarvoor was hij echter ook al geen onbekende in Brussel. Zijn gehele loopbaan lijkt een afwisseling van nationale en Europese topfuncties: van minister van Financiën in Letland (2002 tot 2004) naar Europarlementariër in Brussel (2004-2009) en van premier van Letland (2009 tot 2014) naar Eurocommissaris (2014 tot heden). Als Eurocommissaris onder Juncker was hij verantwoordelijk voor de euro en de sociale dialoog, waar later ook de financiële markten (de nieuwe portefeuille van de Ierse McGuinness) onder vielen. Van Von der Leyen kreeg hij de titel Executive Vice President en was hij verantwoordelijk voor een 'economie die werkt voor de mensen'. En nu zal hij dus het handelsportfolio gaan leiden, samen met de Spanjaard Josep Borrell, de hoge vertegenwoordiger van de Unie voor buitenlandse zaken. Ook zal hij nog steeds, samen met de Italiaanse Gentiloni, de Commissie vertegenwoordigen in de Eurogroep.

 

Ierland krijgt financiële portefeuille

De Ierse Mairead McGuinness is ook geen onbekende in de Brusselse bubbel. Ze is de langstzittende Ierse Europarlementariër – in 2004 werd ze lid van het Parlement. Sinds 2014 was ze er ook vice-voorzitter. Nu zal McGuinness de nieuwe Eurocommissaris worden voor financiële stabiliteit, financiële diensten en de Capital Markets Union. Met name de fractie van de Groenen in het Europees Parlement heeft kritiek op de verschuiving. Zij vinden dat de Ierse financiële diensten niet als voorbeeld voor Europa zouden moeten gelden. De Groenen hebben met name vragen over belastingtransparantie, het wiswassen van geld en de rol van de EU bij het toezichthouden op de kapitaalmarktunie.

 

Commissievoorzitter Von der Leyen heeft eindelijk gender balance

Zoals eerder tijdens de benoeming van nieuwe Eurocommissarissen ook het geval was, werd aan Ierland gevraagd zowel een man als een vrouw te nomineren. McGuinness’ tegenstander was Andrew McDowel, een voormalig economisch adviseur van de Ierse Taoiseach en vice-president van de Europese Investeringsbank. Doordat nu nog een nieuwe vrouwelijke Eurocommissaris is benoemd  is Ursula Von der Leyen er uiteindelijk toch in geslaagd om een genderbalans te hebben in de Europese Commissie: van de 27 posities (inclusief haarzelf) zijn er nu 13 gevuld door een vrouw.

Nieuwsbrief Blik op Europa

Meld u aan voor de maandelijkse nieuwsbrief 'Blik op Europa' met de standpunten van VNO-NCW en MKB-Nederland op actuele EU-dossiers.