Nieuw EU-voorzitterschap: de belangrijkste prioriteiten

Stuur ons een bericht


We proberen binnen 2 werkdagen te reageren.
Verder gelden deze spelregels.
Annuleren
? Contact
20-01-2021

Het nieuwe jaar is begonnen en daarmee ook een nieuw voorzitterschap van de Raad van de EU. Op 1 januari gaf Duitsland het stokje door aan Portugal. Tijdens Duitslands voorzitterschap werden vele mijlpalen bereikt - zo kwam het EU-herstelfonds tot stand en werd de EU-begroting goedgekeurd. Het is nu ‘time to deliver’, aldus Portugal. Kantoor Brussel zet de belangrijkste prioriteiten op een rij.

 

Op naar herstel van de economie

De nieuwe voorzitter wil ten eerste vol inzetten op het herstel van de Europese economie. De implementatie van het nieuwe Meerjarig Financieel Kader is daarvoor van belang, maar vooral ook die van het grote nieuwe EU-herstelfonds van 750 miljard. De goedkeuring en uitvoering van de nationale herstelplannen zal dan ook prioriteit krijgen.

 

Sociale agenda krijgt prioriteit

Portugal heeft een sociaal-democratische regering. Het komt dan ook niet als een verrassing dat het land het voorzitterschap een sociale invulling wil geven. Het sociale aspect zal volgens Portugal duidelijk terug moeten komen in de transities op het gebied van verduurzaming en digitalisering. Bovendien zal in mei een Social Summit worden georganiseerd om aandacht te vragen voor de Europese pijler van sociale rechten. In het kader van die pijler kwam de Commissie vorig jaar al met het voorstel voor een minimumloon in alle lidstaten (lees hier onze mening daarover).

 

Aandacht voor gezondheid en extern beleid

Het voorzitterschap is van plan om ervoor zorgen dat een Europese gezondheidsunie tot stand kan komen (lees hier ons artikel over dat onderwerp). Het wil ook bijdragen aan een goed verloop van het vaccinatieproces in de EU. Daarnaast wil de nieuwe voorzitter op het gebied van extern beleid het multilateralisme versterken. Portugal is voornemens de rol van de EU als speler op het wereldtoneel te bevestigen. Dit is volgens een recent verschenen studie van DNB hard nodig.

 

Hoewel de Europese instellingen zelf over de agenda van de EU gaan, kan de voorzitter van de Raad hier een sturende rol in hebben. De voorzitter zet echter niet alleen in op eigen prioriteiten, maar hem wachten ook tal van uitdagingen. Zo is de goedkeurig van de Europese klimaatwet nog altijd een heet hangijzer. Kantoor Brussel volgt de laatste ontwikkelingen op alle in dit artikel uiteengezette gebieden nauwgezet.

Lees meer over

Nieuwsbrief Blik op Europa

Meld u aan voor de maandelijkse nieuwsbrief 'Blik op Europa' met de standpunten van VNO-NCW en MKB-Nederland op actuele EU-dossiers.