Na vier jaar ein-de-lijk akkoord, het wetsvoorstel ePrivacy verordening

Stuur ons een bericht


We proberen binnen 2 werkdagen te reageren.
Verder gelden deze spelregels.
Annuleren
? Contact
24-02-2021

Vier jaar nadat het voorstel voor een verordening over privacy en elektronische communicatie is gepresenteerd hebben de EU-lidstaten overeenstemming bereikt over hun standpunt. Dit is het startsignaal voor de laatste fase van de onderhandelingen. Voordat de nieuwe privacywet in werking treedt moeten de Raad, het Europees Parlement en de Europese Commissie een akkoord bereiken in de informele Triloog-onderhandelingen. Hoe de uiteindelijke wet eruit gaat zien is dus nog niet duidelijk.

 

Bescherming van privacy in elektronische communicatie  
De ePrivacy verordening reguleert de bescherming van privacy en vertrouwelijkheid van de inhoud van elektronische communicatie, van onlinegesprekken, e-mailbericht, sms tot chatberichten. Het is als het ware de online versie van het briefgeheim. Ook beschermt de privacywet de informatie over de online communicatie (zoals metadata over locatie, tijdstip, ontvangers) en de integriteit van informatie op randapparatuur (zoals informatie die zich bevindt op een smartphone, laptop of tablet). In tegenstelling tot de Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG) beschermt de nieuwe verordening alle gegevens die gecommuniceerd worden, niet alleen persoonsgegevens. Onderdeel van de ePrivacy verordening is de controversiële cookie-toestemming. Het is de bedoeling dat het geven van toestemming voor het plaatsen en uitlezen van cookies ook kan worden gewaarborgd via browserinstellingen. De ePrivacy regelgeving zal niet alleen van toepassing zijn op de traditionele telecommunicatiediensten maar ook op digitale interpersoonlijke communicatiediensten zoals Whatsapp, Facebook Messenger, Skype, Facetime en Gmail.

 

Modernisering

Het ePrivacy wetsvoorstel zal de bestaande achttien jaar oude richtlijn vervangen. Modernisering van de regelgeving is nodig in antwoord op de technologische ontwikkelingen van de afgelopen twintig jaar.

 

Ruimte voor verbetering
MKB-Nederland en VNO-NCW juichen modernisering van de privacywetgeving toe, maar we zetten onze vraagtekens bij de uitvoerbaarheid van de voorgestelde regelgeving. Een punt van zorg is dat de ePrivacy verordening en de AVG niet goed op elkaar aansluiten. In de overwegingen bij de concept-verordening is te lezen dat de ePrivacy verordening de AVG op punten nader inkleurt en op punten aanvult. Daar waar de ePrivacy verordening niet in de pas loopt met de AVG kan dit gaan schuren. Vertrouwen in digitale diensten en producten is een belangrijk fundament voor onze samenleving. De verordening moet privacy rechten van burgers beschermen zonder innovatie en ondernemerschap onnodig in de weg te staan. We zullen ons inzetten om de voorstellen nog aan te passen in de triloogfase.

 

Lees hier de volledige tekst 

 

Nieuwsbrief Blik op Europa

Meld u aan voor de maandelijkse nieuwsbrief 'Blik op Europa' met de standpunten van VNO-NCW en MKB-Nederland op actuele EU-dossiers.