EU-top: betere coördinatie coronabeleid en ‘open strategische autonomie'

Stuur ons een bericht


We proberen binnen 2 werkdagen te reageren.
Verder gelden deze spelregels.
Annuleren
? Contact
05-10-2020

Op 1 en 2 oktober werd in Brussel weer een – fysieke – top van de Europese staatshoofden en regeringsleiders gehouden. Na twee weken van touwtrekken werd er overeenstemming bereikt over een gezamenlijke lijn over sancties tegen Wit-Rusland en over een carrot-and-stick-beleid ten opzichte van Turkije. Daarnaast zijn drie andere besluiten van belang.

 

Coronabeleid

De top heeft besloten de coördinatie van coronabeleid op EU-niveau te versterken. Dat was hard nodig, want ministeries in lidstaten waren de afgelopen maanden soms meer bezorgd om het behoud van nationale competenties dan om een effectieve aanpak van de crisis.

 

Strategische autonomie

Verder is besloten dat strategische autonomie van de EU en het behoud van een open economie (intern en extern) als gelijkwaardige doelstellingen zullen gelden. Nederland maakte zich daar hard voor. De EU gaat dus voor ‘open strategische autonomie’. Dat is op zich prima, maar er zit wel een natuurlijk spanningsveld tussen die twee doelen. De EU gaat alle strategische afhankelijkheden (bijvoorbeeld op medisch gebied) in kaart brengen om ze daarna te reduceren met gericht beleid (zoals industrie-allianties en IPCEI).

 

Digitalisering

Begin 2021 zal de EU een Digital Compass 2030 publiceren met concrete doelstellingen en mijlpalen voor digitalisering. Dit naar analogie met de eerdere EU-klimaatdoelstelling voor 2030. Verder komt er in 2021 een voorstel voor Europese digitale identificatie.

Nieuwsbrief Blik op Europa

Meld u aan voor de maandelijkse nieuwsbrief 'Blik op Europa' met de standpunten van VNO-NCW en MKB-Nederland op actuele EU-dossiers.