EU-instrument buitenlandse subsidies voor gelijk speelveld

Stuur ons een bericht


We proberen binnen 2 werkdagen te reageren.
Verder gelden deze spelregels.
Annuleren
? Contact
11-05-2021

Op 5 mei heeft de Commissie een nieuw voorstel gepresenteerd over Foreign Subsidies. Het nieuwe voorstel komt voort uit een eerder uitgebracht white paper en volgt dezelfde opzet van drie modules. De eerste module is een algemeen instrument om de binnenkomende buitenlandse (staats)steun bij te houden en te bekijken of deze een verstorend effect heeft op de interne markt. De tweede module richt zich specifiek op overnames en fusies, en dient om te voorkomen dat bedrijven een oneerlijk voordeel hebben vanwege verkregen buitenlandse steun. De derde module werkt op eenzelfde manier en probeert oneerlijke concurrentie bij aanbestedingen te voorkomen.

 

Bedrijven die buitenlandse steun boven een bepaalde drempel ontvangen moeten dit aangeven bij een autoriteit. Die zal dan onderzoeken of de betreffende steun een verstorende werking heeft. Er kan ook besloten worden dat de voordelen voor de Europese markt opwegen tegen de mogelijke nadelen. Indien dat het geval is zal er geen actie ondernomen worden.

 

De afgelopen jaren hebben Europese bedrijven veel concurrentie ondervonden van buitenlandse bedrijven. Zo kon het voor komen dat een Chinees staatsbedrijf bij een aanbesteding ver onder de marktwaarde ging zitten en daardoor de tender won. Dit moet in de toekomst voorkomen kunnen worden door een extra heffing op te leggen aan het bod van een bedrijf dat buitenlandse subsidie ontvangt of door zo een bedrijf helemaal uit te kunnen sluiten van de tender.

 

Het instrument is een grote stap om het speelveld op de interne markt gelijk te trekken. Alle vormen van staatsteun binnen de EU worden via het staatssteun kader gereguleerd. Er was echter altijd een gat waar het buitenlandse steun betrof dat niet door internationale afspraken gedekt kon worden. Dit nieuwe instrument moet dat gat wel vullen.

Nieuwsbrief Blik op Europa

Meld u aan voor de maandelijkse nieuwsbrief 'Blik op Europa' met de standpunten van VNO-NCW en MKB-Nederland op actuele EU-dossiers.