Commissie komt bedrijfsleven tegemoet met verlenging staatssteunkader

Stuur ons een bericht


We proberen binnen 2 werkdagen te reageren.
Verder gelden deze spelregels.
Annuleren
? Contact
14-10-2020

Zes maanden verlenging van het tijdelijke kader voor staatssteun en drie maanden langer steun voor herkapitalisatie; de Europese Commissie besloot dinsdag dat deze maatregelen nodig zijn om de Europese economie verder te ondersteunen tijdens de coronacrisis.

 

Een aanhoudende behoefte aan steun

In maart 2020, toen Europa overvallen werd door de eerste golf van coronabesmettingen, werd het tijdelijke staatssteunkader aangenomen om het lidstaten makkelijker te maken hun economie op peil te houden. De Commissie beloofde destijds uiterlijk december van dit jaar te bepalen of het kader langer in werking zou blijven. Nu is besloten om inderdaad tegemoet te kunnen komen aan de aanhoudende behoeften van lidstaten en bedrijven.

 

Vaste kosten worden opgevangen

Naast het besluit om de vijf eerdere steunmaatregelen te verlengen, komt de Commissie ook met een nieuwe maatregel. Ondernemers met een omzetdaling van ten minste 30% ten opzichte van 2019 komen in aanmerking voor staatssteun. De steun is bedoeld voor vaste lasten die niet door eigen inkomsten gedekt worden en mag per onderneming maximaal 3 miljoen euro bedragen. De lidstaten bepalen zelf of en hoe ze gebruik maken van deze regel. De volledige voorwaarden zijn terug te vinden in de mededeling van de Commissie.

 

Waken voor een ongelijk speelveld

De soepelere voorwaarden voor staatssteun zullen in ieder geval tot eind juni 2021 gelden. Dit biedt ruimte voor de broodnodige steun- en herstelpakketten voor ondernemers van het kabinet. De gevolgen van de coronacrisis zullen ongetwijfeld langer door het bedrijfsleven gevoeld worden, maar de diepere zakken van sommige lidstaten kunnen voor verstoring van concurrentie op de interne markt zorgen. Door te grote verschillen in staatssteun komt het gelijk speelveld in gevaar - dit is schadelijk voor Nederlandse bedrijven en de EU als geheel.

 

De Commissie zal daarom voor 30 juni 2021 opnieuw beoordelen of een verdere verlenging en/of aanpassing van het kader verstandig is.

Nieuwsbrief Blik op Europa

Meld u aan voor de maandelijkse nieuwsbrief 'Blik op Europa' met de standpunten van VNO-NCW en MKB-Nederland op actuele EU-dossiers.