Belangrijke stappen richting EU-VK deal, maar deal is geen wondermiddel

Stuur ons een bericht


We proberen binnen 2 werkdagen te reageren.
Verder gelden deze spelregels.
Annuleren
? Contact
22-10-2020

De EU-VK onderhandelingen lijken eindelijk weer uit het slop te worden gehaald en in een stroomversnelling te komen. Komt er dan toch een deal?

 

De EU-top van 15 en 16 oktober was als harde deadline aangemerkt, maar door het gebrek aan vooruitgang was het al duidelijk dat de onderhandelingen tot in ieder geval eind oktober en mogelijk tot in november door zouden gaan.

 

De raadsconclusies gooiden echter roet in het eten. In een conceptversie stond dat de EU 'intensievere' onderhandelingen met het VK wilde, maar in de uiteindelijke conclusies was dat woordje verdwenen. Schande, vond het VK. Waarom zouden zij zo veel moeite in de onderhandelingen steken als het EU duidelijk liet blijken daar niet volledig achter te staan? Aan Europese zijde verdedigden de Fransen (die het woordje hadden laten schrappen) zich door te zeggen dat de onderhandelingen al op het hoogst mogelijke niveau gevoerd werden - intensiever dan dat kon niet.

 

Onderhandelingen gaan de tunnel in

Deze verklaring was niet voldoende voor de Britten. Aan de start van de volgende ronde onderhandelingen vorige week maandag werd hoofdonderhandelaar Barnier verteld dat hij niet de moeite hoefde te nemen om naar London te komen. Hierna volgden meerdere telefonische gesprekken en op woensdag werd de deadlock dan toch gebroken.

 

De onderhandelingen gaan nu de zogenoemde 'tunnel' in. Waarschijnlijk horen we de komende 2 à 3 weken niets over het proces, maar aan het einde kan er zomaar een akkoord liggen. Hierna begint de ratificatie-achtbaan. Een conceptversie zal dus uiterlijk half november klaar moeten zijn.

 

Ook met deal veel obstakels voor handel met het VK

Als het erop aankomt betekent zo’n deal waarschijnlijk concreet gezien niet zo veel voor het bedrijfsleven. Maar al deze moeite rond de onderhandelingen is zeker niet overbodig. Een deal zal waarschijnlijk verlaging of zelfs afschaffing van tarieven met zich meebrengen. Ook kunnen formaliteiten aan de grens een stuk makkelijker en sneller dan onder WTO-regels. Bovendien kunnen een aantal andere lastige onderwerpen eventueel via een deal aangepakt worden, zoals afspraken over het delen van data.

 

Veel van de nieuwe obstakels zullen echter niet aan bod komen in het akkoord en ook met een deal is het verschil met de huidige situatie enorm groot. Zo zullen er sowieso douaneformaliteiten komen. Een deal verkleint de administratie, maar neemt deze niet weg. Ook veel andere registraties zullen dubbel moeten. Het bedrijfsleven zal dus echt zelf aan de slag moeten om de zaken op orde te krijgen.

 

Goed voorbereid zijn is een must

Deze boodschap is vorige week tijdens de EU-UK Task Force ook uitgebreid besproken. Als bedrijven aan het eind van de transitie periode niet klaar zijn met de voorbereidingen, dan hoeven zij geen enkele steun van de overheid of van de EU te verwachten. Alleen voor punten waar het bedrijfsleven niks kan doen - en die niet door een deal gedekt worden - is de Commissie bereid om te kijken of ze kan helpen.

 

Veel is nog onduidelijk, wat het aanlokkelijk maakt om af te wachten wat er gaat gebeuren. Het gevaar is echter dat het dan te laat is om er nog iets aan te doen. Ga dus nu met vragen naar het Brexit loket of hulpbijbrexit.nl, doe de Brexit Impact Scan en kijk welke stappen je als bedrijf moet zetten. Zijn er vragen of onduidelijkheden? Mail de overheid of vraag ons te helpen antwoorden te krijgen. Zo zorgen we er samen voor dat de Brexit-klap zo klein mogelijk is.

Nieuwsbrief Blik op Europa

Meld u aan voor de maandelijkse nieuwsbrief 'Blik op Europa' met de standpunten van VNO-NCW en MKB-Nederland op actuele EU-dossiers.