Geen toegang

Stuur ons een bericht


We proberen binnen 2 werkdagen te reageren.
Verder gelden deze spelregels.
Annuleren
? Contact
11-11-2014

Meedoen?
Bent u werkgever in de regio Zwolle en wilt u voor eind februari 2015 een vacature laten invullen door iemand met een beperking? Wilt u deze procedure 'regelluw' doorlopen: minder regels, minder papierwerk, op basis van vertrouwen en met oog voor de wensen van de werkgever? Meld u zich dan aan via Sandra Roording, s.roording@awvn.nl

Waarom deze pilot?
Hoe kunnen we het voor werkgevers aantrekkelijker maken om (meer) mensen met een arbeidsbeperking in dienst te nemen die niet zelfstandig het minimumloon kunnen verdienen? Eén van de knelpunten voor werkgevers is het grote aantal verschillende en ingewikkelde regelingen als ze werknemers uit deze doelgroep willen aannemen. Er zijn verschillende regelingen die ongeveer hetzelfde doel hebben, maar verschillen qua doelgroep, duur, hoogte van de vergoeding, etc. Daarnaast brengt de uitvoering van de regels voor werkgevers onnodig veel papierwerk en controles met zich mee. Daarom deze toets in de regio Zwolle of meer werkgevers meer mensen uit de doelgroep aan werk helpen als de regelgeving én de uitvoering daarvan eenvoudiger zijn.

Stakeholders
Hiervoor slaan in deze regio werkgevers, werknemers, gemeenten, UWV en onderwijsinstellingen de handen ineen. Alle partijen spreken de intentie uit om het regelluwe principe voort te zetten, als de pilot positieve resultaten oplevert. Dus meer verloonde arbeidsuren, meer werkgevers aan de slag met de doelgroep en een werkbare business case voor alle betrokken partijen. Daarnaast een op vertrouwen gebaseerde samenwerking tussen gemeenten/UWV en werkgevers waarin doelmatigheid en rechtmatigheid in een nieuwe productieve balans zijn gebracht.

Het onderzoek
In het voorjaar van 2014 zijn 25 werkgevers geïnterviewd over hun ervaringen met het werken met werkzoekenden met een arbeidsbeperking. De rode draad uit deze gesprekken is, dat werkgevers: onderscheid tussen doelgroepen (Wsw, Wajong, Wwb) niet begrijpelijk vinden. Het zegt niks over motivatie en werknemersvaardigheden;regelgeving complex (verschillen per doelgroep en per gemeente/UWV) en ondoorzichtig vinden; de uitvoering van regels en regelingen omslachtig en bureaucratisch vinden en de samenwerking met (teveel verschillende) uitvoerende ambtenaren/functionarissen vaak frustrerend; het lastig vinden om geschikte kandidaten te vinden/een goede match te maken;graag benaderd willen worden op basis van vertrouwen en positieve intenties. Zelf regie kunnen voeren over de wijze waarop instrumenten ten behoeve van de werknemer met een beperking worden ingezet; die veel met de doelgroep werken het "niet meer dan normaal” vinden dat ze een streepje voor hebben bij opdrachtverstrekking door gemeenten. Helaas is de praktijk anders.

Op basis van de interviews heeft de stuurgroep in samenspraak met het RPA een nieuwe regelluwe manier van werken ontwikkeld. Kern is één contactpersoon per werkgever en een eenvoudige set aan instrumenten waarbij de werkgever zelf regie voert over de inzet daarvan. Sturing is gebaseerd op vertrouwen, verantwoording achteraf en op principes i.p.v. regels.

De pilot loopt tot eind februari 2015. Daarna komen de resultaten beschikbaar.