Regionale ondernemersverenigingen: 'Scheld lokale belastingen kwijt'

Stuur ons een bericht


We proberen binnen 2 werkdagen te reageren.
Verder gelden deze spelregels.
Annuleren
? Contact
06-05-2020

Dat hebben ondernemers niet iedere dag: lof voor de lokale overheid. Maar ere wie ere toekomt: ze zijn er deze dagen echt voor ondernemers. Het blijkt uit een rondje langs de regionale ondernemersverenigingen. 'De bereidheid om te helpen is nu heel groot.'

 

Om nou te zeggen: 'Laat dit zo maar doorgaan', daarvoor is de situatie te ernstig. Maar ondernemers zijn veelal blij verrast door de manier waarop gemeenten en provincies hen tegemoet zijn gekomen. Want steun kwam er niet alleen van het Rijk. Uitstel van gemeentebelasting, het naar voren halen van bouwopdrachten die toch al op het programma stonden, het gewoon uitbetalen van subsidies en minder streng naar de voorwaarden kijken, maar ook sneller facturen betalen: vrijwel overal hebben gemeenten maatregelen getroffen.

 

'De bereidheid om te helpen is nu heel groot, de omstandigheden zijn uitzonderlijk en de reactie is goed', zegt Auke Oosterhof, regiomanager Zwolle bij VNO-NCW Midden. Het is wel even schakelen geweest voor ze, merkt hij. Oosterhof is één van de regiomanagers die Opinieblad Forum sprak om eens te peilen hoe de crisisaanpak van gemeenten en provincies loopt. 'Ondanks alle goede bereidheid hebben nog niet alle gemeenten de snelheid die ondernemers nodig hebben. Een ondernemer met liquiditeitsproblemen heeft misschien enkele dagen. Een gemeente zegt: 'Ik heb het gehoord, we komen er volgende week op terug.' Ze zijn de snelheid nog niet gewend.'

 

'de snelheid die ondernemers nodig hebben, heeft niet elke gemeente'

 

Maar ze hebben elkaar wel gevonden in Zwolle. Gemeenten, onderwijsinstellingen en de ondernemersverenigingen rond Zwolle hebben zich georganiseerd in de Regio Zwolle Brigade. Medewerkers in- en uitlenen of hulp bij het invullen van de steunaanvragen? de brigade vliegt erop af.

 

NOW-steun en wegenbouwprojecten

Vanuit hun huiskamers trokken ambtenaren van de gemeente Landgraaf een wegenbouwproject weer vlot. De ringweg om Groningen wordt versneld aangepakt. De gemeente Hardenberg heeft de parkeertarieven in de binnenstad op nul gezet. En Venlo heeft een één-op-één service voor ondernemers die moeite hebben met het invullen van de formulieren om de NOW-steun aan te vragen.

Hoe kom jij de crisis door? Deel je ervaringenWat doe je als ondernemer als je nu gedwongen bent tijdelijk je deuren te sluiten? Of je van de ene op de andere dag door het coronavirus bijna geen klanten meer hebt? Misschien wil je dan wel in contact komen met andere ondernemers: om jouw ideeën of zorgen te delen. Of juist je oplossingen om deze tijd door te komen. #sharingiscaring Of misschien heb je vragen die je andere ondernemers wilt stellen. Dan vind je hier een platform waarop je gemakkelijk in contact kunt komen met andere ondernemers. Samen zetten we de schouders eronder en helpen we elkaar, toch?  

Het provinciebestuur van Zeeland werkte constructief mee bij het inventariseren van de grensblokkades tussen Vlaanderen en Nederland en bij de poging om die zoveel mogelijk te voorkomen. VNO-NCW Brabant Zeeland zit daarnaast in zowel Zeeland als Brabant in de provinciale crisisteams om met de belangrijkste stakeholders inzicht geven in de economische impact van de coronacrisis in Brabant en Zeeland

Nog zo’n mooi voorbeeld: onder leiding van de Bredase burgemeester Depla hebben horecaondernemers en de brouwerijen en pandeigenaren afspraken kunnen maken over de huren: die zijn met tweederde verlaagd.

Omroep Brabant maakte een korte reportage over de huurverlaging: 

 

Razendsnel Amsterdam

Er zijn razendsnelle ambtenaren bij. De gemeente Amsterdam had al een pakket met maatregelen voordat het Rijk zover was en hun website met vragen en antwoorden voor ondernemers was als een van de eerste in de lucht.

Dat komt ook, zegt Hans Bakker van VNO-NCW Metropool Amsterdam, doordat de ondernemersverenigingen en gemeenten de afgelopen maanden al aan hun relatie hadden gewerkt. Zo stonden de ondernemers al voordat heel Nederland dicht ging op de stoep bij de wethouder met een verzoekenlijstje. Een week later waren al veertien punten ingewilligd, een deel achterhaald door landelijke maatregelen en de rest in gang gezet. Ondernemers en de wethouder of zijn directeur EZ spreken elkaar nu wekelijks. Dat had Bakker vorig jaar om deze tijd niet kunnen denken.

 

steun voor arbeidskosten is mooi, maar die vallen soms in het niet bij de huur

 

Het overleg geeft ondernemers de gelegenheid om de specifieke problemen van hun gemeente te bespreken. Voor Amsterdam is dat bijvoorbeeld de hoogte van de huren. Landelijk krijgen ondernemers steun voor de arbeidskosten, maar die vallen voor een Amsterdammer in het niet bij zijn huur. Bakker: 'Mensen gaan rekenen. Ze zijn goedkoper uit als ze iedereen ontslaan dan als ze steun aanvragen. Daar moet de gemeente wat mee, want wie ontslagen wordt, komt bij de gemeente terecht.' Ondernemers hebben nu in een open brief aan de gemeenteraad gevraagd om ondersteuning op negen onderwerpen, onder andere hulp om de huurkosten te verlagen.

 

Hoe verder in de gemeenten?

De goede verhoudingen en soepele samenwerking gaan allemaal enorm van pas komen de komende maanden als ondernemers en gemeenten de 1,5-metereconomie moeten gaan vormgeven. Met name de horeca en het lokale midden- en kleinbedrijf hebben echt hun hoop gevestigd op de gemeenten.

 

Neem de winkelgebieden in de binnensteden. Die hadden het al zwaar. Hoe moet dat nu verder? En die uitgestelde gemeentebelastingen, hoe gaat dat de komende maanden? Valt er in september een rekening op de mat? 'Uitstel biedt eigenlijk geen uitkomst', zegt Ton Schroor, directeur van VNO-NCW MKB Noord. 'Een onderneming die een half jaar dicht is, gaat in de tweede helft van dit jaar niet ineens twee keer zoveel verdienen. Gemeentelijke belastingen en provinciale opcenten moeten echt worden kwijtgescholden, vind ik.'

 

'uitstel van betaling biedt eigenlijk geen uitkomst'

 

Nu de Provincie nog in ‘doe-stand’

Huub Narinx, voorzitter van de Limburgse Werkgevers Vereniging LWV,  vreest het ergste. De speelruimte die de lokale overheden hebben om bijvoorbeeld extra geld in het winkelgebied te steken, is erg beperkt. 'Als er een opdracht in de pijplijn zit willen ze die wel versneld door laten gaan. Maar hun budgetten zijn beperkt.'

 

Dat zien ze in het noorden ook. De oplossing zit in financiële steun van bovenaf, denken de ondernemersverenigingen daar. 'De gemeenten in Noord-Nederland denken heel goed mee met ondernemers', legt Ton Schroor uit. 'Er zijn veel lokale initiatieven voor lokale middenstand. Maar gemeenten hebben het nu financieel heel zwaar na decentralisatie van zorgkosten en jeugdzorg. Provincies hebben moeite om in de 'doe-stand' te komen. Dat was de laatste jaren ook steeds minder hun rol. Gemeenten moeten echt snel beschikking krijgen over Provinciale middelen of Rijksmiddelen. En ik wil graag tegen de Provincies zeggen: Wees niet te voorzichtig met experimenteren. Dit is het moment om iets nieuws uit te proberen.'

 

Op de hoogte blijven van onze beste artikelen? Schrijf je dan gratis in voor onze nieuwsbrief.  

Remko Ebbers
redacteur Forum
+31 70 3490 163
Florentine van Lookeren Campagne
Florentine van Lookeren Campagne
freelance redacteur Forum