26 FEB, 2021 • Even bellen met
Gezond eten: zijn we daar sinds corona meer op gaan letten?
De coronacrisis laat mensen nadenken over hun voedsel. Dat merken ze ook bij Veggipedia, zegt Anne Marie Borgdorff van Groentenfruithuis. Het aantal hits schoot omhoog van onder een miljoen in 2019 naar 2,3 miljoen vorig jaar en het aantal bezoekers vloog met 247 procent omhoog naar 1,5 miljoen. Maar ehhhh… Veggipedia?
Wat is Veggipedia?
‘Wat ons betreft is het dé groente- en fruitencyclopedie. Er staan nu 500 soorten groente en fruit op met informatie van teelt tot recepten. De oorsprong ligt bij het productschap Tuinbouw. Toen die met de andere productschappen in 2014 werden afgeschaft, hebben wij Veggipedia overgenomen. Vanuit het Nationaal Actieplan Groenten en Fruit, een samenwerkingsverband van overheid, bedrijfsleven en maatschappelijke organisaties, doen wij nu het beheer en de promotie van Veggipedia.’
Ik had er nog nooit van gehoord. Wie gebruikt Veggipedia eigenlijk?
‘De site wordt vooral gebruikt door diëtisten en voedingsdeskundigen. De laatste jaren komen daar steeds meer gewone consumenten bij. Dat komt ook een beetje door corona. Mensen krijgen meer belangstelling voor gezond eten en hebben blijkbaar meer tijd om zelf te koken.’
‘groenten nu minder bouwstoffen? dat hoort bij het vroeger-was-alles-beter-gevoel’
Er zijn toch al veel voedselblogs?
‘Wij krijgen heel veel vragen waarop de antwoorden blijkbaar niet makkelijk online te vinden zijn. Er is ook wel veel informatie, maar heel verspreid over allerlei verschillende sites en blogs. Daar staat ook wel eens flauwekul tussen. Zoals dat groenten nu minder bouwstoffen bevatten dan vroeger. Daar is helemaal geen bewijs voor. Het hoort bij het vroeger-was-alles-beter-gevoel.’
Wat hoopt u te bereiken?
‘We willen inelk geval de bezoekers inspireren om meer groenten en fruit te eten. Dat doen we in Nederland nog te weinig. Die aanbevolen 250 gram groenten en fruit per dag halen de meeste Nederlanders niet.’
Er zijn trouwens meerdere Veggipedia’s. Hoort u bij een franchise?
‘Dat wist ik helemaal niet. Wij hebben daar geen relatie mee. Onze Veggipedia.nl is geen deel van een globaal netwerk van Veggipedias.’
Wat wilt u de komende tijd nog doen met Veggipedia?
‘Natuurlijk willen we het aantal bezoekers verder omhoog brengen. En er zijn nog veel meer groente- en fruitsoorten dan die we nu op de site hebben staan. Als mensen zien dat hun product er niet tussen staat, wil ik dat graag weten. Dan voegen we die ook toe. Wij willen zo compleet mogelijk zijn, maar er zijn zoveel verschillende varianten en rassen. En we willen ook kijken of we iets met filmpjes kunnen doen. Misschien door samen te werken, maar we willen wel onafhankelijk informatie kunnen geven.’
Zelf aan de slag met Veggipedia? Zo werkt het:
En in de tussentijd zit u lekker receptjes te verzinnen?
‘We zitten niet de hele dag recepten uit te werken, maar wij hebben intern wel een appgroep waar we tips delen. Ik heb bijvoorbeeld zelf de recepten voor banaandolfijntjes en halloween-mandarijntjes aangedragen. Ik heb jonge kinderen en het is altijd een zoektocht naar gezonde traktaties. Alle recepten die op de site staan, zijn gecontroleerd door een diëtist. Wij willen wel in kunnen staan voor een goede voedingswaarde. Het is niet zo dat iets een gezond gerecht is omdat er één appel in zit.’
Op de hoogte blijven van onze beste artikelen?Schrijf je dan gratis in voor onze nieuwsbrief.
Handig: de wekelijkse Forum-alert
Handig: de wekelijkse Forum-alert