16 OKT, 2020 • Even bellen met
Verdringt de avocado de appel in de Nederlandse fruitmand?
De import van avocado’s heeft die van appels verdrongen. Dat blijkt uit cijfers van het CBS. Wat is hier aan de hand, zijn Nederlanders geen appeleters meer? ‘Er zit meer achter die cijfers dan je misschien denkt’, zegt Wilco van den Berg van brancheorganisatie GroentenFruitHuis.
Dat wij zoveel avocado’s eten.
‘Zeker. De afgelopen vijf jaar zien we in Nederland dat de consumptie met 40 procent is gestegen. Internationaal neemt de handel in avocado ook toe. En we eten ook steeds meer mango. Daarnaast is er een trend naar meer zacht fruit, zoals de blauwe bes en framboos. Avocado en blauwe bes zijn beide heel sterk gegroeid.’
Maar datie nu de appels verdringt. Wie had dat gedacht?
‘Je moet goed kijken naar wat het CBS heeft onderzocht. Het gaat in het CBS-overzicht om containers fruit die de havens in Nederland zijn binnengekomen, dus overzees fruit. Daar heeft de avocado de derde plaats overgenomen van de appel. Import van fruit is natuurlijk veel breder dan alleen via de Nederlandse havens binnenkomt. Wat in dit verband aardig is, is om te kijken naar import via de havens in Antwerpen. Daar zijn in diezelfde tijd meer appels binnengekomen en de export van België naar Nederland is toegenomen. In totaliteit is er niet zo heel veel verschil in appelimport in de afgelopen jaren.’
Dus de opmars van de avocado valt wel mee?
‘Het klopt dat de avocado nog altijd in opmars is, maar de appel is nog steeds het meest gegeten fruit. Dat zie je niet in de importcijfers omdat wij de meeste appels die wij eten zelf kweken. Circa 70 procent van de appelconsumptie komt van eigen bodem met Elstar, Jonagold en Kanzi als de top-3. Er zijn maar een paar rassen met een Nederlandse import van betekenis, zoals de Pink Lady en Granny Smith. Er worden wel steeds minder appels geteeld in Nederland. Daar zijn peren voor in de plaats gekomen. Daar is een betere exportmarkt voor. In Europa worden heel veel appels geteeld, jaarlijks zo’n 11 tot 13 miljard kilo.’
Volg hier de reis van de avocado van de boom tot je bord
Eris de afgelopen zes maanden 225.000 ton avocado’s geïmporteerd. Wat doen wij daar allemaal mee?
‘Het meeste wordt doorgevoerd naar andere EU-landen. Het is op zich wel een knappe prestatie dat wij zelf geen avocado’s verbouwen, maar wel wereldwijd één van de grootste avocadohandelaars zijn. Dat geldt trouwens ook voor banaan, dat is nummer2 op de lijst meest gegeten fruit van Nederland. In Nederland staan ook veel rijpingshuizen, waar de geïmporteerde vruchten opgeslagen worden tot ze eetklaar naar de winkel kunnen.’
Wat is er zo speciaal aan de banaan?
‘We importeerden 844.000 ton afgelopen zes maanden. Ook hiervan wordt het grootste deel doorverkocht aan andere EU-landen. Banaan is gezond en voedzaam door het hoge vezelgehalte. Ook is hij makkelijk mee te nemen naar school of werk. Bovendien is de banaan bijzonder populair onder gezinnen met kinderen.’
Maar goed, het is niet zo dat er onder invloed van het coronavirus meer gezonde avocado’s gegeten worden?
‘Avocado was voor de uitbraak van het coronavirus al een vrucht die in de lift zat. Na de uitbraak van het coronavirus nam de vraag wel extra toe. Zo kochten Nederlanders dit jaar tot en met juli 15 procent meer avocado’s dan vorig jaar. Een andere vrucht die daarvan profiteert: de sinaasappel. Daar ging het de laatste jaren op het gebied van consumptie bergafwaarts mee, maar het afgelopen halfjaar is de import en de consumptie met sprongen gestegen, Dat geldt voor alle citrusvruchten. Mensen zoeken in deze tijden naar extra vitamine C.’
Op de hoogte blijven van onze beste artikelen?Schrijf je dan gratis in voor onze nieuwsbrief.
Handig: de wekelijkse Forum-alert
Handig: de wekelijkse Forum-alert