4 mythes over kunstmatige intelligentie ontkracht

Stuur ons een bericht


We proberen binnen 2 werkdagen te reageren.
Verder gelden deze spelregels.
Annuleren
? Contact
21-03-2019

Waarom zouden we nog moeite steken in 'eigen' kunstmatige intelligentie als Europa toch maar een dwerg is vergeleken met China of de VS? Of zou Europa toch niet zo'n dwerg zijn?

 

Mythe 1

De Europese techsector is miniem in vergelijking met die van de VS en China

Als je alleen kijkt naar de cijfers, dan klopt dat zeker. De VS zijn ruim 8 keer groter, China 4 keer.  Maar zodra je beseft dat het grootste deel van het Amerikaanse contingent bestaat uit de Big Five (Google, Amazon, Apple, Facebook en Microsoft), die vaak al meer dan 20 jaar bezig zijn, valt het verschil mee. Kijk je naar bedrijven die sinds de techboom van 2006 zijn opgericht, dan is het marktaandeel van de VS nog naar twee keer zo groot en dat van China anderhalf.

 

Mythe 2

Voor Europese techbedrijven is Silicon Valley het beloofde land

Uit onderzoek blijkt dat het overgrote deel van de Europese ondernemers die een techbedrijf begonnen, dat in hetzelfde land zouden doen als ze opnieuw zouden beginnen. Bijna 65 procent op dezelfde plek, ongeveer 20 procent zou een andere Europese stad kiezen en pas op de derde plek, met ruim 6 procent, komt Silicon Valley en omstreken.

 

Mythe 3

Amerikaanse bedrijven zijn aantrekkelijker voor talent omdat ze loon opplussen met opties op aandelen

Talentvolle werknemers worden door Amerikaanse techbedrijven vaak deels in aandelen of opties betaald. Daarmee krijgen de bedrijven loyaliteit en inzet en de werknemers de kans om financieel binnen te lopen als hun startup wordt overgenomen of het bedrijf naar de beurs gaat. Die kans op grote winst, zou het voor Europees – Nederlands - talent aantrekkelijker maken om naar de VS te gaan omdat hier vooral gewerkt wordt in loondienst voor een vast salaris. Dus niet. Cijfers tonen een verschil van een paar procent door alle rangen. Wat (manier van) salariëring, lopen beide continenten aardig in de pas.

 

Mythe 4

De Europese privacywet maakt het techbedrijven moeilijk

Hier kan niets, in de VS kan alles. In de praktijk blijkt die privacywet de Europese techondernemer betrekkelijk weinig te interesseren. 60 procent van de gevraagde techondernemers zegt dat ze de privacyregels een goede zaak vinden voor de consument. Zo’n 15 procent vindt de privacyregeling wel een drama en de rest weet het eigenlijk niet. De aandacht voor privacy en databescherming wordt zelf als een verkoop argument gezien naar potentiële klanten. Data zijn niet van bedrijven of de overheid, maar van de gebruiker. Want ook buiten de EU willen gebruikers ook baas over eigen bits zijn. 

 

Bron: State of the European Tech

Remko Ebbers
redacteur Forum
+31 70 3490 163