EU-herstelfonds: welke investeringen krijgen financiering?

Stuur ons een bericht


We proberen binnen 2 werkdagen te reageren.
Verder gelden deze spelregels.
Annuleren
? Contact
24-09-2020

De Europese Unie stelt direct ongeveer 672 miljard euro beschikbaar in schenkingen en leningen om de Europese economie weer op gang te krijgen. Lidstaten krijgen een bijdrage uit deze Recovery and Resilience Facility op basis van de economische impact van de coronacrisis. Voor Nederland is dat, tussen 2021-2023, ongeveer 5,6 miljard euro. Een grote kans voor het bedrijfsleven om Europese financiering te ontvangen voor toekomstgerichte investeringen.

 

Lidstaten worden geacht een nationaal herstelplan in te dienen bij de Europese Commissie. Daarin dient een antwoord te worden gegeven op de uitdagingen die geïdentificeerd zijn in het Europees Semester. Ook moeten de investeringen voornamelijk aansluiten op de dubbele transitieagenda van de Europese Commissie, die draait om verduurzaming en digitalisering.

 

Welke projecten komen in aanmerking?

Concreet heeft de Europese Commissie zeven prioritaire terreinen geïdentificeerd die op korte termijn een economische impuls kunnen geven en waar grote investeringen nodig zijn. Deze ‘vlaggenschepen’ moeten terugkomen in de nationale herstelplannen:

  • Power up – versnelde invoering van duurzame technologie en ontwikkeling en gebruik van hernieuwbare energie
  • Renovatie – verbeteren van de energie-efficiëntie van publieke en private gebouwen
  • Herladen en bijtanken – promotie van technologie voor duurzame, toegankelijke en slimme vormen van transport; investeringen in oplaadstations en uitbreiding van openbaar vervoer
  • Digitale verbinding – snelle uitrol van breedband, inclusief glasvezel en 5G netwerken
  • Moderniseren – het digitaliseren van de publieke administratie, inclusief justitie en gezondheidszorg
  • Opschalen – het versterken van de data cloud capaciteit van de industrie en de ontwikkeling van krachtige supercomputers
  • Vaardigheden – het aanpassen van het onderwijssysteem om digitale skills aan te leren en onderwijs voor alle leeftijden toegankelijk te maken

Bekijk hier het volledige document met criteria. 
De Europese Commissie heeft ook een template opgesteld voor de nationale herstelplannen.

 

Proactief projecten aanleveren

Het is belangrijk dat het bedrijfsleven meedenkt bij het opstellen van de plannen en proactief potentiële projecten aandraagt. Projecten die via het herstelplan opgestart worden, kunnen ons land helpen investerend uit de crisis te komen. Bedrijven leveren zo een bijdrage aan maatschappelijke vraagstukken als de energietransitie en digitale transformatie. Omdat de overheid een conceptlijst met projecten opstelt, is het daarom nu tijd om contact op te nemen met de verschillende ministeries. Vanaf oktober kunnen lidstaten al hun conceptplannen bij de Europese Commissie indienen. De definitieve plannen moeten uiterlijk april 2021 afgerond zijn.

 

Ontwikkelt u plannen die binnen één van de zeven terreinen passen en die mogelijk in aanmerking komen voor financiering, neem dan contact op met het desbetreffende ministerie. Lukt dat contact leggen niet, schakel dan uw contactpersoon bij VNO-NCW en MKB-Nederland in.