Zorg dat we nú klaar zijn voor nieuwe coronapiek

Stuur ons een bericht


We proberen binnen 2 werkdagen te reageren.
Verder gelden deze spelregels.
Annuleren
? Contact
11-07-2022

Wie zijn geschiedenis niet kent, is gedoemd haar te herhalen. Ik moet de laatste tijd vaak aan die uitspraak denken als het om corona gaat en de lessen die we hadden kunnen leren uit 'de geschiedenis' van die pandemie. Een pandemie, die nu zijn derde zomer ingaat met een nieuwe piek aan besmettingen en waarvan we nog niet weten wat ie in het najaar gaat doen.

 

Nieuwe coronapiek vraagt om gedegen plan en crisisteam 

Je zou verwachten dat er lering is getrokken uit de ervaring die we inmiddels hebben opgedaan en de fouten die we maakten. Dat er serieus is gekeken naar de aanbevelingen van de Onderzoeksraad voor Veiligheid, vooral die over de crisisbeheersing. En dat er nu dus een gedegen plan ligt, een landelijk crisisteam is, de eerste nationale rampenoefeningen zijn gedaan en dat we klaar zijn voor een nieuwe golf van deze of welke andere pandemie ook. Ja, toch?

 

Zorg dat we nú klaar zijn

Er ligt weliswaar een langetermijnstrategie COVID-19 en op papier zien de plannen er misschien best goed uit, maar welke lessen zijn er nou echt getrokken? Als we iets weten, dan is het dat er snel, voldoende testcapaciteit beschikbaar moet zijn. Dat geldt ook voor vaccinaties, zorgcapaciteit (zeker op ic’s) en bijvoorbeeld covid-medicatie. En als we iets weten, dan is het hoe belangrijk duidelijkheid is over te nemen maatregelen. En hoe belangrijk het is dat we de samenleving open houden. Zorg dan ook dat dat allemaal lukt en het niet bij papieren plannen blijft. Want als je vindt dat een pandemie voortaan ‘ondernemersrisico’ is, heb je ook als overheid je verantwoordelijkheid.

 

Risico niet eenzijdig bij ondernemers leggen

Natuurlijk doen sectoren en individuele ondernemers er alles aan om hun bedrijven voor medewerkers en klanten veilig en verantwoord in te richten. Maar het kan niet zo zijn dat corona alleen nog een risico voor hen wordt en zij de prijs betalen als het virus toch weer oplaait en de overheidsinspanningen te laat zijn. En dat hoeft ook helemaal niet als we nú de juiste (voorzorgs)maatregelen nemen, het benodigde juridisch instrumentarium regelen en leren van 'de geschiedenis'.

 

Anneloes Goossens

Beleidssecretaris arbeidsmarkt