Weet waar je vandaan komt…

Stuur ons een bericht


We proberen binnen 2 werkdagen te reageren.
Verder gelden deze spelregels.
Annuleren
? Contact
26-05-2021

Kent u die film de Lion King?  In het begin krijgt de kleine Simba een wijze les van zijn vader Mufasa. De kern van de les is, vrij vertaald, dat het van belang is dat je weet waar je vandaan komt, weet wat je wortels zijn en wat je maakt wat je nu bent.

 

Export drijvende factor

Wie aan Nederland denkt, denkt ook aan internationaal ondernemen. Van oudsher handelen we over de wereldzeeën en dat heeft ons veel gebracht. Als de financiële crisis ons bijvoorbeeld iets heeft geleerd, is dat de export een belangrijke drijvende factor is achter het herstel van de economie. De OECD beschrijft bijvoorbeeld recent dat als we meer naar ‘lokale’ productie gaan als effect van de corona crisis, dat wereldwijd een krimp van wel 5 procent kan geven.

 

Exportherstplannen buitenland

Kortom internationale handel blijft van groot belang en er staat echt heel veel op het spel. Niet voor niks zetten tal van landen in op exportherstelplannen. Die landen hebben een plan klaar om, als het weer een beetje kan, gelijk fors in te zetten op handelsbevordering.

 

Gemiste kans Nederland

Wat dat betreft vind ik het in Nederland maar stil. Sterker nog, een prima regeling die we hebben om export te bevorderen, de DHI, is nu al vol. Met de DHI is een regeling kunnen mkb-bedrijven met demonstratieprojecten of haalbaarheidsstudies kijken of ze de stap naar buitenlandse markten willen zetten. Het is juist bijzonder goed dat mkb-bedrijven hiermee bezig zijn en ik vind het een gemiste kans dat in deze maand de luiken van de DHI dicht gaan.

 

Bouwen aan onze toekomst

Wat mij betreft maken wij ook een stevig exportherstelplan waarin ook dit soort regelingen er een plus bij krijgen. Zo bouwen we, net als Simba, verder aan de toekomst voor onze nieuwe generaties.

 

Thomas Grosfeld

Beleidssecretaris Ondernemingsklimaat