Waar blijft het antifraude offensief?

Stuur ons een bericht


We proberen binnen 2 werkdagen te reageren.
Verder gelden deze spelregels.
Annuleren
? Contact
20-04-2022

Elk jaar wordt 1 op de 6 Nederlanders slachtoffer van fraude. En dat neemt al jaren toe, mede als gevolg van de digitalisering. De coronapandemie heeft die nog eens versneld. We worden steeds afhankelijker van de digitale infrastructuur, en daar profiteren criminelen van.

 

Aankoopfraude

In veel gevallen slaan criminelen vrij eenvoudig toe door telefonisch of via een mail- of appberichtje klantgegevens te bemachtigen die te misbruiken. Neem aankoopfraude: daarbij wordt online een product zogenaamd gekocht door een nietsvermoedende klant wiens gegevens worden misbruikt. De producten worden bij de fraudeur afgeleverd terwijl de rekening bij het slachtoffer op de mat ploft. Uiteraard gaat die verhaal halen bij de leverancier die de rekening heeft gestuurd. Veelal blijft die met de schade zitten: product geleverd maar niet betaald.

 

Aangiftes blijven liggen

Het gaat bij fraude niet altijd om heel grote bedragen, en slachtoffers van online fraude doen zelden aangifte: nog geen 12 procent. Die zijn ook nog eens vaak ontevreden over de inzet van de politie. Niet verwonderlijk, want er is jarenlang (nauwelijks) iets gebeurd aan de aanpak van zogenaamde horizontale fraude (gericht op burgers en bedrijven).

 

Dadergegevens

Aangiftes blijven liggen door gebrek aan capaciteit, en gedupeerden staan in de kou. Terwijl er soms duidelijke dadergegevens voorhanden zijn; er is weinig speurwerk nodig om de dader te pakken. Daardoor vloeit naar schatting 2,75 miljard euro per jaar in de zakken van de criminelen.

 

Integraal plan

Het was natuurlijk goed nieuws dat het ministerie van Justitie en Veiligheid heeft onderkend dat er meer tegen fraude gedaan moet worden. En dat er samen met de ministeries van Economische Zaken en Financiën sinds eind vorig jaar aan een integraal plan van aanpak wordt gewerkt. Maar ja, inmiddels zijn we alweer een halfjaar verder, en zijn er intussen weer vele bedrijven en duizenden burgers slachtoffer geworden van fraude. Het zal toch niet dat die zijn blij gemaakt met een dode mus?

 

Karijn van Doorne,

Beleidssecretaris criminaliteit