Provincie heeft belangrijke rol voor ondernemersklimaat

Stuur ons een bericht


We proberen binnen 2 werkdagen te reageren.
Verder gelden deze spelregels.
Annuleren
? Contact
03-03-2023

Wie aan ondernemersklimaat denkt, denkt al gauw aan een grote nationale of internationale strategie. Maar het merendeel van de bedrijven die ik ken, willen dat ondernemersklimaat gewoon naast de deur, voor hunzelf, op de plek waar zij zijn gevestigd. Er zijn gemeentes of regio’s die dat heel goed weten, voor anderen is het nog een ver van hun bed-show.

 

Gezamenlijke toekomst

Te vaak wordt in lokaal beleid geconcurreerd met een buurgemeente of -regio in plaats van gewerkt aan een gezamenlijke toekomst. Juist daar kan de kracht van het provinciebestuur liggen. Het kan kijken of gemeenten wel doen waar ze goed in zijn, of voorzieningen goed gespreid worden en of er misschien een regio achterblijft.

 

Bouw, bedrijvigheid en bereikbaarheid

De bedrijven die ik ken, willen allemaal een goede bereikbaarheid en ruimte bij hun huidige vestiging om zich te blijven ontwikkelen. Het zijn bekende wensen die nu al moeilijk genoeg te realiseren zijn. Het zijn ook bij uitstek de terreinen waar provincies hun mandaat hebben. Zij kunnen dus bouw, bedrijvigheid en bereikbaarheid coördineren zodat bedrijven kunnen voortbestaan. Het ov speelt daarin trouwens een belangrijke rol. Voor veel bedrijven is het inkrimpen van buslijnen tot spitsdiensten bijvoorbeeld een probleem omdat zij ook buiten de spits draaien.

 

Ontspanning en cultuur

Maar ondernemersklimaat betekent ook: een prettige plek om te zijn, niet alleen een nuttige. En ook daar kan de provincie een rol spelen. Het klinkt misschien gek, maar een optimaal ondernemersklimaat is er alleen als er ook gelegenheid is voor ontspanning en cultuur. Dat heeft de coronaperiode ons wel geleerd. Niemand floreert op een plek waar je niet uit kan gaan, waar geen recreatiemogelijkheden zijn of het winkelbestand zo is uitgedund dat internet de laatste hoop is. Ook daar kan de provincie het overzicht houden zodat het overal prettig is om je te vestigen, ongeacht of je een mens of een bedrijf bent.

 

Petra Tiel

Beleidssecretaris openbaar bestuur

www.ondernemenvooruwprovincie.nl

#PS2023