Praat over cyberveiligheid met jouw ketenpartners

Stuur ons een bericht


We proberen binnen 2 werkdagen te reageren.
Verder gelden deze spelregels.
Annuleren
? Contact
03-05-2022

Je kunt je niet meer voorstellen dat een reder vandaag de dag gespannen op de kade staat om te zien of zijn schip binnenkomt. En dat hij zich na twee dagen vertwijfeld afvraagt of het misschien is gezonken of door Barbarijse zeerovers gekaapt. Aan hackers kon zo'n reder van vroeger nog niet denken. Maar met de oorlog in Oekraïne is een digitale kaping nu een voorstelbaar scenario.

 

Relatie=afhankelijkheid

Volgen hoe containers, goederen in het algemeen, de efficiëntste weg afleggen naar hun bestemming is een verworvenheid van de digitalisering van de relatie met partners, afnemers en klanten. Maar zoals het gaat met relaties, ze brengen ook afhankelijkheid. Op zich een goede basis voor goed werkende digitale ketens, maar wat als er iets misgaat?

 

Hoe veilig is de keten

Al heb je de eigen cybersecurity nog zo goed op orde, een cyberincident ergens in de keten kan een bedreiging vormen voor de continuïteit van jouw bedrijf. Dat vraagt om investeringen tussen schakels en in de ketenveiligheid als geheel. De keten is immers zo sterk als de zwakste schakel.  

 

In gesprek

Het versterken van de digitale keten gaat niet vanzelf. Om de eerste stappen te zetten, zijn samenwerking, afstemming en vertrouwen noodzakelijk. Ketenpartners moeten met elkaar het gesprek aangaan over hoe zij de ketenveiligheid het beste kunnen regelen. Er zijn al bedrijven die aan de slag zijn gegaan en dit verdient navolging. Het Digital Trust Center heeft bijvoorbeeld handreikingen daarvoor.

 

Complex en urgent

Ketenveiligheid is een complex probleem, dat zich niet gemakkelijk laat oplossen, maar dat met toenemende cyberdreigingen wel alle aandacht verdient. De euforie van de eerdergenoemde reder was waarschijnlijk enorm als zijn verlate schip toch binnenkwam, maar in deze digitale tijden mag je niet achteroverleunen en afwachten of het wel goed is geregeld in de keten.