Nieuw kabinet: kom snel met plan voor besteding EU Herstelfonds

Stuur ons een bericht


We proberen binnen 2 werkdagen te reageren.
Verder gelden deze spelregels.
Annuleren
? Contact
20-04-2021

Wat moet er bovenaan de to-do-lijst van het nieuwe kabinet komen? Het goede antwoord wat mij betreft: het maken van een Nationaal Herstelplan. Dat heeft Nederland namelijk nodig om geld uit het EU Herstelfonds te krijgen, een pot van 750 miljard euro om de economische schade van de coronacrisis te herstellen. Hieruit kan Nederland zo’n 5,6 miljard euro tegemoet zien. Tenminste, áls Nederland met een goed plan komt.

 

Niet zomaar wat projecten

Dat Nederland zo’n plan nog niet heeft, heeft te maken met de timing van de verkiezingen in ons land, die maakte dat het huidige demissinaire kabinet het overliet aan zijn opvolger. Het wachten is dus op een nieuwe regering, die vervolgens snel aan de slag moet. Zomaar even wat projecten indienen is er niet bij. Het kabinet zal moeten aangeven hoe het denkt te voldoen aan de strakke condities die zijn gesteld om in aanmerking te komen voor de gelden voor economische structuurversterking.

 

Voorwaarden herstelplan

Om deze strenge ‘conditionaliteit’ heeft Nederland overigens zelf gevraagd. Het kabinet wilde namelijk – terecht – voorkomen dat het geld uit het EU Herstelfonds in Europa wordt uitgegeven aan hobbyprojecten van politici die voor herverkiezing staan. Daarom gelden er voorwaarden. Zo stelt de Europese Commissie als eis dat minimaal 20 procent van de gelden wordt gebruikt voor digitalisering en 37 procent voor verduurzaming, en dat de aanbevelingen die de Europese Commissie jaarlijks meegeeft aan de lidstaten worden opgepakt.

 

Ondernemen voor brede welvaart

Ook eist de Commissie de betrokkenheid van sociale partners bij het opstellen van het Nationaal Herstelplan. Het bedrijfsleven kan dus samen met (lokale) overheden en kennisinstellingen een belangrijke rol spelen. VNO-NCW en MKB-Nederland doen dit graag. Onze nieuwe visie ‘Ondernemen voor brede welvaart’ biedt daarvoor genoeg inspiratie. Ook daarin staan investeringen, bijvoorbeeld in onderzoek en ontwikkeling, die onze brede welvaart vergroten centraal.

 

Verduurzaming, digitalisering en innovatie

Kortom, voor Nederland zou het geen probleem moeten zijn om met een ‘state of the art’ herstelplan te komen. Met projecten die een extra impuls bieden en niet ‘toch al op de plank lagen’. Projecten die bijdragen aan verduurzaming, digitalisering en onderzoek en innovatie. Voor eindeloos getreuzel is geen tijd, want het geld moet vóór 2024 als het EU Herstelfonds afloopt, volledig toegewezen zijn. Het herstel van onze economie kan wel een forse impuls gebruiken. Laat die 5,6 miljard dus niet liggen.  

 

Edward Feitsma

Beleidssecretaris sociale zaken