'Maak pensioenregeling toegankelijk voor iedereen'

Stuur ons een bericht


We proberen binnen 2 werkdagen te reageren.
Verder gelden deze spelregels.
Annuleren
? Contact
18-10-2022

'Met pensioen gaan', dan denk je aan zorgeloos genieten na een jarenlang werkzaam leven. Tijd met de familie, reizen, hobby’s, vrijwilligerswerk. Dan moet je wel daadwerkelijk pensioen opbouwen. Toch is er in Nederland nog een groep werknemers die helemaal geen aanvullend pensioen opbouwt. Een ongewenste situatie en eentje die we met wat slimme aanpassingen kunnen veranderen.

 

Pensioenregeling niet altijd makkelijk

Het lijkt voor de meeste werknemers vanzelfsprekend dat je pensioen opbouwt. Toch gebeurt dat, zeker bij kleinere ondernemingen, niet altijd. De meest recente studie van het CBS wees uit dat het in 2019 om ongeveer 900.000 mensen gaat. In pensioenentaal zijn dat de 'witte vlekken'.

Ik begrijp ook wel dat het niet altijd makkelijk is om een pensioenregeling in te stellen. Zeker als je vol enthousiasme een spannende startup van de grond aan het tillen bent. Of als je géén grote HR-afdeling hebt. Toch is het heel belangrijk om pensioenen goed te regelen, voor de ondernemer, de werknemer en de maatschappij als geheel.

 

Standaardregeling ontwikkelen  

In de Stichting van de Arbeid hebben we daarom afgesproken het aantal werknemers zonder pensioenregeling te willen halveren in de komende vijf jaar. Bijvoorbeeld door sectoren waar nog geen pensioenregeling is, op te roepen dit serieus te overwegen en te onderzoeken. Maar het moet ook eenvoudiger worden voor werkgevers om tot een pensioenregeling te komen, zeker voor kleinere ondernemingen. Ik denk dat het verstandig is om ze laagdrempelig financieel advies aan te bieden. Of een standaardregeling te ontwikkelen die kleine en startende bedrijven makkelijk kunnen kiezen voor hun werknemers zonder een hoop gedoe.

 

Aantrekkelijker als werkgever 

De Kamer bespreekt momenteel de nieuwe Pensioenwet. Als die er is, dan is dat hét uitgelezen moment voor werkgevers om een pensioenregeling aan te bieden wanneer je er nu nog geen hebt. Met het nieuwe pensioen wordt het pensioen namelijk persoonlijker en inzichtelijker. Zo zullen pensioenregelingen onderling veel gemakkelijker te vergelijken zijn, bijvoorbeeld wanneer je als werknemer van baan wisselt. De hoogtes van de premietoezegging door de werkgever kunnen dan eenvoudig naast elkaar worden gelegd. En als je als werkgever dan geen pensioenregeling hebt, word je – zeker in deze krappe arbeidsmarkt – toch een stuk minder aantrekkelijk.

 

Publiekscampagne opzetten

Ik vind dan ook dat we de introductie van de nieuwe Pensioenwet met beide handen moeten aangrijpen om de 'witte vlekken' weg te werken. Door bijvoorbeeld samen met de overheid een mooie brede publiekscampagne op te zetten. Wijs werknemers maar ook zelfstandigen op het belang van pensioen. En dat geldt natuurlijk ook richting werkgevers, en maak het hen makkelijker om tot een pensioenregeling te komen. Zodat we in de komende jaren de 'witte vlek' kunnen gaan verkleinen. Daarmee is zowel het individuele als het (macro-)economische en maatschappelijke belang gediend.

 

Jurre de Haan

Beleidssecretaris pensioenen