De BIK, laten we Tinbergen niet vergeten

Stuur ons een bericht


We proberen binnen 2 werkdagen te reageren.
Verder gelden deze spelregels.
Annuleren
? Contact
23-10-2020

Baangerelateerde Investeringskorting. Als je dat leest in plaats van de afkorting BIK, wordt het belang veel duidelijker. Want er wordt wat afgepraat over de regeling, het nut en wat er allemaal niet aan randvoorwaarden omheen zouden moeten. Als je de volledige naam af en toe gebruikt, houd je in het oog (oor?) waar het om moet gaan: investeringen.

 

Uitstel investeringen

Waarom vinden we de BIK zo belangrijk? Wij merken dat veel ondernemers door de coronacrisis investeringen uitstellen. We zien een forse terugval van investeringen van bedrijven en dat is schadelijk voor de economie. Om twee redenen. Een blijvende terugval van investeringen verzwakt de productiecapaciteit van bedrijven en de daarmee verbonden werkgelegenheid. Tweede punt is dat een ondernemer die investeert, geld besteedt bij andere bedrijven. Zij profiteren dus mee.

 

Slim

De BIK is bovendien slim vormgegeven. Ze wordt verrekend in de loonbelasting en niet in de winstbelasting, zoals vaak gebruikelijk is. Daardoor kunnen bedrijven die nu door de coronacrisis geen zwarte cijfers schrijven, toch van de regeling gebruik maken.

 

7,5 miljard euro extra

Kortom: de BIK is er primair op gericht de investeringsterugval door de Corona-crisis te corrigeren. En daarin slaagt het instrument ruimschoots. Op basis van CPB-berekeningen is te zien dat de terugval in investeringen in 2020 met de inzet van de BIK met in totaal 7,5 miljard euro aan extra investeringen in de jaren 2021-2015 wordt hersteld. En de BIK is ook de effectiefste regeling om dit te doen, schrijft het CPB in een recente analyse.

 

Nu of nooit-regeling

Vreemd dus dat het debat daar niet over gaat. Het gaat vooral over allerlei aanvullende doelen waar de regeling helemaal niet voor bedoeld is. Ik hoor mogelijke koppelingen aan werkgelegenheid, duurzaamheid, innovatie en woningbouw. De oude Tinbergen-regel is: je kan met een instrument geen twee doelen dienen. Goed om dat in het achterhoofd te houden. Wat mij betreft is de BIK de nu-of-nooit-regeling die nodig is om Nederland economisch aan de praat te houden.