Cybercrime: álle alarmbellen moeten rinkelen

Stuur ons een bericht


We proberen binnen 2 werkdagen te reageren.
Verder gelden deze spelregels.
Annuleren
? Contact
14-10-2021

Bij VDL Nedcar vindt een cyberaanval plaats die het hele bedrijf al bijna een week platlegt. Met alle gevolgen van dien: geen productie, personeel dat naar huis wordt gestuurd, imagoschade en een enorme kostenpost. Juist in de Week van de Veiligheid, waarin extra aandacht wordt gevraagd voor de cyberweerbaarheid bij ondernemers.

 

Ontwrichting samenleving

Allemaal aangericht door cybercriminelen die vaak vanuit een ver buitenland een aanval uitvoeren. Vaak halen die de media niet. Bedrijven lopen er niet mee te koop, en er worden weinig cybercriminelen opgepakt en veroordeeld. Volgens een voorzichtige schatting kosten dit soort aanvallen het bedrijfsleven maar liefst 10 miljard euro per jaar. Bedrijven, overheidsinstellingen, universiteiten, gemeenten: iedereen kan slachtoffer worden. Daarmee kunnen cybercriminelen de hele samenleving ontwrichten.   

 

Gezamenlijke verantwoordelijkheid

Natuurlijk is het van belang dat bedrijven hun digitale ‘hang en sluitwerk’ op orde hebben, maar het probleem overstijgt inmiddels de verantwoordelijkheid van individueel bedrijven. Ook als de beveiliging op orde is, kan men slachtoffer worden van cybercrime. Het is een gezamenlijke verantwoordelijkheid om een stevige vuist te maken. Het is dan ook van belang dat de overheid een been bijtrekt en de regie veel strakker in handen neemt.

 

Informatie delen

De opsporing en vervolging van cybercriminelen moet worden versterkt. Ook moet de informatiedeling over cyberdreigingen en -kwetsbaarheden met spoed op orde worden gebracht, met uitstraling naar álle bedrijven. En ja, het bedrijfsleven zelf moet ook aan de bak, want de kans is het grootst dat criminelen toe slaan waar de cybersecurity gaten vertoont. Cybersecurity moet in de boardrooms vaker onderwerp van gesprek zijn.

 

Forse investeringen

Een integraal samenwerkingsplan is nodig waarbij alle betrokkenen - publiek en privaat - cybercriminaliteit te lijf gaan. Hiervoor zijn forse investeringen nodig. Naast andere grote opdrachten voor het nieuwe kabinet moet de aanpak van cybercriminaliteit er ook eentje zijn. Zowel bij de overheid als het bedrijfsleven moeten inmiddels álle alarmbellen rinkelen. 

 

Karijn van Doorne

Beleidssecretaris criminaliteit