Belastingdienst brengt bedrijven op ander ongelijk veld met e-commerce

Stuur ons een bericht


We proberen binnen 2 werkdagen te reageren.
Verder gelden deze spelregels.
Annuleren
? Contact
28-09-2020

Eerlijk is eerlijk, ik kan niet uitleggen dat in een vooruitstrevend land als Nederland de Belastingdienst met zulke verouderde IT-systemen werkt dat het niet kan voldoen aan Europese regelgeving.

 

Gelijk speelveld 

De Belastingdienst zou op 1 januari 2021 klaar moeten zijn om nieuwe Europese btw-regels in te voeren voor grensoverschrijdende e-commerce. Een van de onderdelen daarin is dat ondernemers btw verschuldigd worden in de EU-lidstaat waar de consument woont. Omdat in de nieuwe regeling voor alle ondernemers die in een land actief zijn hetzelfde tarief gaat gelden, ontstaat een gelijk speelveld. De in andere lidstaten verschuldigde btw wordt dan in Nederland aangegeven en betaald. Tegelijk wordt eindelijk de btw-vrijstelling van 22 euro voor ingevoerde goederen afgeschaft. Die vrijstelling is veel mkb-ondernemers al jaren een doorn in het oog. En terecht. Zij moeten immers wel btw aftikken.

 

Coronacrisis 

De Europese Raad heeft inmiddels besloten om de invoering uit te stellen tot 1 juli 2021. EU-landen raakten in tijdnood als gevolg van de coronacrisis en enkele landen, waaronder Nederland, hadden IT-problemen. Gegeven de omstandigheden was uitstel met een half jaar begrijpelijk en ik zou daar geen punt van maken als 1 juli 2021 ook gehaald zou worden. Maar het is nu al bekend dat de Belastingdienst de regeling op zijn vroegst in 2024 kan uitvoeren, omdat een ingrijpende aanpassing van de IT-systemen nodig is. Alleen met tijdelijke IT-voorzieningen kunnen de nieuwe regels per 1 januari 2022 uitgevoerd worden.

 

Concurrentieachterstand 

Wordt 1 juli 2021 de invoeringsdatum, dan worden Nederlandse ondernemers op concurrentieachterstand gezet ten opzichte van andere EU-landen. Bijvoorbeeld omdat er geen centrale plek is om buitenlandse btw-afdrachten te regelen.

 

Nog één keer uitstel 

De beste oplossing is volgens mij om de invoering nog één keer uit te stellen tot 1 januari 2022. Dan geldt voor alle EU-landen dezelfde invoeringsdatum. Gespreide invoering moeten we echt vermijden. Dan verruilen we het ene ongelijke speelveld voor het andere.

 

Janny Kamp

Beleidssecretaris belastingen