Aandeelhouders kunnen ook digitaal prima meedoen

Stuur ons een bericht


We proberen binnen 2 werkdagen te reageren.
Verder gelden deze spelregels.
Annuleren
? Contact
06-06-2024

Eén van de goede dingen die de coronacrisis heeft opgeleverd is de opkomst van het digitale werken. Dat moest wel destijds om besmetting te voorkomen. Het thuiswerken is sindsdien steviger op de kaart gekomen. Ook aandeelhouders hebben de optie gekregen om op afstand deel te nemen aan de algemene leden vergadering (alv). En nu ligt er zelfs een wetsvoorstel om de alv helemáál digitaal te laten plaatsvinden.

 

40.000 euro besparen

Ik zie dat wel zitten. Bedrijven sparen algauw 40.000 euro uit als zij geen fysieke vergadering hoeven te beleggen. Die kosten kunnen nog eens oplopen als er bestuurders die in het buitenland wonen, moeten worden ingevlogen. En op sommige alv’s staat niet meer op de agenda dan de benoeming van bepaalde personen. Tel uit dus je winst.

 

Milieu- en tijdwinst

Een digitale alv is ook goed voor het milieu en het welbevinden van mensen. Het milieu omdat er geen reisbewegingen van deelnemers nodig zijn. En het welbevinden omdat mensen een digitale alv makkelijker in hun eigen agenda kunnen inpassen. Ze besparen er (reis)tijd mee en kunnen overal inloggen.

 

Zorgen over verbinding

Mooi, doen, zou ik zeggen. Toch klinkt er gemor onder de aandeelhouders en hun vertegenwoordigers. Zij willen de fysieke alv niet zomaar opgeven. En ze maken zich zorgen over de betrouwbaarheid van vergaderen op afstand. Werkt de verbinding wel? Kunnen zij ongestoord gebruikmaken van hun spreek- en stemrecht? Natuurlijk moet dit goed geregeld worden door het inhuren van professionele partijen. Maar dan is er toch niets mis met een digitale alv? Laten we die ‘winst’ van corona niet weggooien.

 

Tomas Arons

Strategisch beleidsadviseur ondernemingsrecht en corporate governance