‘Stop met het einde van de wereld voorspellen’

Stuur ons een bericht


We proberen binnen 2 werkdagen te reageren.
Verder gelden deze spelregels.
Annuleren
? Contact
07-02-2024

,,Ik ben klaar met alle dystopische wereldbeelden die we met regelmaat krijgen voorgeschoteld, schrijft MKB-Nederland-voorzitter Jacco Vonhof in zijn blog. ,,Het idee dat de wereld vergaat en daar ook niets aan te doen is. Als ondernemer ben ik daar allergisch voor. Ik geloof namelijk wél dat er iets te doen valt en dat het dan wél beter wordt.

Natuurlijk is er ongelooflijk veel aan de hand, in eigen land en in de wereld om ons heen: de opwarming van de aarde, oorlog in Gaza en Oekraïne, schaarse grondstoffen, een teruglopende economie, woningnood, armoede én met het opstappen van Pieter Omtzigt voorlopig ook nog geen zicht op een nieuw kabinet dat met alle problemen aan de slag gaat. Je zóu er ook pessimistisch van worden. Maar doemdenken helpt ons niet verder.

 

Meer positivisme is nodig

Wat we in elk geval nodig hebben, is meer positivisme. Het vertrouwen dat we veel van de grote problemen kunnen oplossen; als we maar constructief met elkaar samenwerken, in plaats van tegenover elkaar gaan staan. Uiteindelijk willen we immers allemaal hetzelfde: een land – en liever nog wereld - waarin het goed en gezond leven is, ook voor volgende generaties.

Ik zeg het vaker: ondernemers zijn dwangmatig positief. Natuurlijk ervaren ook zij de nodige problemen en uitdagingen in deze tijd en kunnen ze daar nachten van wakker liggen. Maar het is ook des ondernemers om uiteindelijk elke ochtend weer op te staan met de intentie om er iets van te maken die dag. Die ondernemende en positieve instelling is wat we nodig hebben.

 

In plaats van ondernemers steeds in de hoek van het probleem te zetten, moeten we hen daarom ook juist zien als onderdeel van de oplossing voor veel van de maatschappelijke vraagstukken van deze tijd. Ondernemers immers hebben de innovatiekracht, de drive en de maatschappelijke betrokkenheid die daarvoor nodig zijn. Op elke schaal, dus ook bij problemen in de eigen buurt, binnenstad of dorp, kunnen en willen ondernemers helpen om antwoorden te vinden.

Dat vraagt dan wel een overheid die hen niet beperkt, maar juist de ruimte geeft, uitdaagt en stimuleert om bij te dragen aan die oplossingen. Of het nu gaat om de woningbouw, de circulaire economie of de werking van de arbeidsmarkt, overal zitten hobbels in de weg die hen belemmeren.

 

Daar ligt een schone taak voor onze nieuwe Tweede Kamer én voor het volgende kabinet. Die ‘betere wereld’ komt er niet vanzelf, daar moeten we samen voor aan de bak. Een beetje meer positivisme en begrip voor elkaar helpt daarbij.

 

Deze blog is ook verschenen op De Ondernemer.