‘Samen verduurzaming mkb versnellen’

Stuur ons een bericht


We proberen binnen 2 werkdagen te reageren.
Verder gelden deze spelregels.
Annuleren
? Contact
10-06-2022

Ook mkb-ondernemers moeten en willen graag (verder) verduurzamen, en juist nu met de extreme energieprijzen als stok achter de deur. Ze hebben daar wel ook steun bij nodig, zegt voorzitter Jacco Vonhof. Zowel praktisch als financieel. En het kabinet moet goed beseffen dat stimuleren altijd beter werkt dan straffen.

 

Momenteel zijn we met de ministers Jetten en Adriaansens constructief in gesprek over een concrete aanpak die mkb-ondernemers helpt de goede stappen te zetten. Die aanpak gaat grotendeels uit van maatwerk, waarbij we verschillende doelgroepen onderscheiden, van kleine winkel tot baksteenfabriek. Deze type bedrijven hebben immers verschillende soorten energiegebruik en dus ook andere oplossingen nodig.

 

Behandelen als huishoudens

Zo moeten bedrijven die in verbruik vergelijkbaar zijn met huishoudens, ook als zodanig behandeld worden. Dat betekent concreet dat ze ook moeten kunnen meedoen met het nationaal isolatieprogramma dat nu nog alleen voor woningen is bedoeld en ook door gemeenten worden meegenomen in de zogeheten wijkaanpak.

 

Ondernemers in het kleine mkb met een wat hoger energiegebruik dan huishoudens en wat andere processen, moeten gericht worden ontzorgd. De huidige adviesregeling bereikt hen niet en voor financiering van hun duurzaamheidsinvesteringen kunnen ze niet terecht bij de bank. Hier zou onder meer gestandaardiseerd advies per sector perspectief bieden.

 

Pot snel leeg

Voor mkb-bedrijven met energie-intensieve processen is de Versnelde Klimaatinvestering Industrie (VEKI) op zich een prima regeling, ware het niet dat de ‘pot’ in 2021 snel leeg was omdat een aantal grote ondernemingen hier een beroep op deed en de ondergrens van 120.000 euro subsidie te hoog is. Wij stellen voor het budget van de VEKI te verhogen, een ‘schot’ erin aan te brengen waardoor er voor kleinere bedrijven voldoende middelen beschikbaar zijn en de ondergrens te verlagen.

 

En zo hebben we nog tal van ideeën om de verduurzamingsopgave van ondernemers te versnellen. We hopen samen met het kabinet in het vierde kwartaal tot zo’n ‘mkb-pakket’ te komen.

 

De juiste dingen doen

Tegelijk is het belangrijk dat het kabinet - en andere partijen - ook op andere terreinen de juiste dingen doet. Zo is het onbestaanbaar dat bedrijven in het zuiden van het land geen nieuwe of zwaardere stroomaansluiting kunnen krijgen omdat de netcapaciteit daar ‘op’ is. Dan leg je als ondernemer je dak vol zonnepanelen en krijg je dit. Dit soort problemen rijdt de klimaatdoelen ernstig in de wielen.

 

Ik heb altijd gezegd dat klimaatmaatregelen voor ondernemers haalbaar en betaalbaar moeten zijn. Daarom begrijp ik ook niet dat het kabinet de BPM-vrijstelling op bestelwagens wil afbouwen om ondernemers te ‘stimuleren’ op elektrisch over te stappen. Ondernemers willen graag elektrisch rijden, maar als je volgeladen bestelauto dan een actieradius van slechts 80 km heeft, en een robuust snellaadnetwerk er nog niet is, is dat geen reëel alternatief.

 

Deze maatregel stimuleert dus niet, maar straft en doet niets in het kader van verduurzaming. Bestelwagens op fossiele brandstof worden alleen fors (gemiddeld 11.000 euro) duurder en ondernemers zullen langer in hun oude diesel blijven rondrijden of een tweedehandsje kopen om die BPM te ontlopen.

 

Tel uit je winst.

 

Deze blog is ook verschenen op De Ondernemer.nl