Out of the box denken om sociale crisis te voorkomen

Stuur ons een bericht


We proberen binnen 2 werkdagen te reageren.
Verder gelden deze spelregels.
Annuleren
? Contact
06-10-2020

Terwijl we met elkaar overuren draaien om de gezondheidscrisis en de daaruit voortvloeiende economische crisis te bestrijden, moeten we ervoor zorgen dat we niet ook nog in een sociale crisis belanden.

 

Het is nog maar een week geleden dat het kabinet vanwege het oplopend aantal besmettingen de  teugels weer heeft aangetrokken. De maatregelen treffen talloze ondernemers bij wie het vet al goeddeels van de botten was. De horeca om 22 uur dicht, niet meer samen winkelen, thuiswerken tenzij, beperking van de groepsgroottes en van reizen. Het is nogal niet wat.

 

Verkeerde SBI-codes

Het derde steunpakket dat op 1 oktober is ingegaan, moet op die nieuwe situatie worden aangepast. Daarover zijn we al in gesprek met het kabinet. Wij willen meer steun - maatwerk - voor de zwaarst getroffen sectoren en eindelijk een oplossing voor de duizenden ondernemers die vanwege de 'verkeerde' SBI-codes buiten de boot vallen terwijl ook zij enorme omzetverliezen lijden. Daarbij moeten ondernemers die dat willen, fatsoenlijk kunnen stoppen zonder dat ze alles kwijtraken. En zo moet het voor ondernemers ook mogelijk zijn om een time-out te nemen, zonder dat een ander het kleedje onder hen vandaan trekt.

 

De huidige beperkende maatregelen, zo maakte het kabinet wel duidelijk, zijn een soort laatste kans om ergere scenario’s te voorkomen. Als de besmettingscijfers over twee weken niet drastisch minder zijn, volgt wellicht opnieuw een lockdown. Ik moet er niet aan denken.

 

Eenzame ouderen, jongeren die essentiële 'jongerendingen' moeten missen, mensen die maanden thuiswerken en geen collega zien, mensen die hun baan verliezen, ze hebben allemaal behoefte aan sociaal contact, samenzijn, interactie.

 

Als het zo doorgaat dreigt ook een sociale crisis

Het zijn natuurlijk niet alleen ondernemers die eronder lijden, de huidige moeilijke situatie heeft zijn effect op iedereen. Mensen zijn bang, boos, hebben gevoelens van onzekerheid, eenzaamheid, stress. We worden allemaal meer op onszelf teruggeworpen, de leuke dingen staan on hold, de dagen worden korter en niemand weet hoe lang dit nog gaat duren. Als het zo doorgaat, dreigt ook een sociale crisis.

 

Laten we gaan kijken wat wél kan

We weten allemaal dat we ons aan de RIVM-richtlijnen moeten houden. De focus ligt verder vooral op wat níet kan of mag. Maar laten we de komende periode nu eens gaan kijken wat - onder de juiste condities - wél kan en waar ondernemers onderdeel kunnen zijn van de oplossing. Eenzame ouderen, jongeren die essentiële 'jongerendingen' moeten missen, mensen die maanden thuiswerken en geen collega zien, mensen die hun baan verliezen, ze hebben allemaal behoefte aan sociaal contact, samenzijn, interactie. Met de juiste maatregelen - van de basisregels tot ruimte, ventilatie en innovatieve oplossingen - segmentaties van doelgroepen en out of the box denken, kunnen ondernemers faciliteren wat wij allemaal nodig hebben, daarvan ben ik overtuigd.

 

De komende tijd gaan we de eerste ideeën  verder uitdenken, in samenspraak met ondernemers en de overheid.

 

Jacco Vonhof
voorzitter MKB-Nederland

 

Deze column is op dinsdag 6 oktober ook verschenen op de pagina De Ondernemer in het Algemeen Dagblad.