‘Ook blij met wat níet in akkoord staat’

Stuur ons een bericht


We proberen binnen 2 werkdagen te reageren.
Verder gelden deze spelregels.
Annuleren
? Contact
17-05-2024

'Soms moet je blij zijn met wat je níet krijgt. Dat was het eerste wat ik dacht toen ik gisteren in het holst van de nacht het hoofdlijnenakkoord van de vier formerende partijen doorlas.' Dit zegt voorzitter Jacco Vonhof van MKB-Nederland in zijn nieuwste blog.

 

'Gelukkig geen stapels nieuw beleid, niet op élk groot en voor ondernemers relevant dossier alles weer over een totaal andere boeg. Beleid hebben we inmiddels ook wel genoeg. Het is hoog tijd om de uitvoering centraal te stellen. En ondernemers wat meer stabiliteit en ruimte te bieden, zodat zij weer durven investeren. Ik zie daarvoor wel aanknopingspunten.'

 

Zeker niet ontevreden

'Ik hoor vanuit andere hoeken ook heel andere kwalificaties (‘rampzalig’, een ‘aanval op..’) over de plannen, maar als ondernemersvoorzitter ben ik vooralsnog zeker niet ontevreden met wat er nu ligt. Natuurlijk zit er naast ‘zoet’ ook wat ‘zuur’ voor ondernemers in en moet het nodige nog worden uitgewerkt. Maar de erkenning van de cruciale rol van het ondernemerschap voor Nederland en ons verdienvermogen zit er absoluut in. En wij hebben als mkb-ondernemers met dit akkoord ook best veel wél gekregen, en deels ook wat we hebben gevraagd.'

 

Dat werken meer moet lonen bijvoorbeeld. Dat fiscale maatregelen uit de voorjaarsnota zoals de versobering van de mkb-winstvrijstelling en de verhoging van box-2 worden teruggedraaid. Dat de regeldruk hopelijk nu eens écht en serieus wordt aangepakt. Geen nationale koppen op Europese wet- en regelgeving is een goede eerste stap.

 

Fiscaal zuur

Positief is ook de aandacht voor de regio, en het werkgeverschap in kleine bedrijven; dat dat wel ‘doenbaar’ moet blijven. Fiscaal ‘zuur’ is de btw-verhoging voor logies en cultuur. Voor een deel van mijn achterban een bittere pil.

 

Realisme zie ik terug waar het gaat over verduurzaming. De doelstellingen blijven staan, maar net als voor huishoudens moeten die ook voor kleinere bedrijven haalbaar en uitvoerbaar zijn. Ik ben ook blij met de andere, budgettaire spelregels: bij tegenvallers bezuinigen, in plaats van verzwaring van de lasten, want die belandt vrijwel standaard - voor het grootste deel - op het bord van ondernemers.

 

Uitgestoken hand aannemen

Ik begrijp best dat anderen dit akkoord minder positief bekijken. Het is ook maar hóe je kijkt en vanuit welke rol. De vier partijen komen aan een aantal reële zorgen van burgers en bedrijven tegemoet. En nee, niet aan alle, ook niet voor ons. Ze bieden wel een uitgestoken hand – onder meer naar de sociale partners – bij de nadere uitwerking van de plannen. Wij nemen die in elk geval graag aan.

 

Deze blog is ook verschenen op De Ondernemer.

 

Lees meer over