Na operatie Beethoven nu operatie Hazes voor het mkb

Stuur ons een bericht


We proberen binnen 2 werkdagen te reageren.
Verder gelden deze spelregels.
Annuleren
? Contact
09-04-2024

Alle begrip voor de aandacht en de operatie Beethoven van het kabinet voor de grote multinationals in ons land. Tegelijk is het hoog tijd voor actie voor de andere 99 procent van ons bedrijfsleven, het mkb, vindt voorzitter Jacco Vonhof van MKB-Nederland. Hij doet daarvoor een dringende oproep aan de politiek en de informateurs.

 

Zowel in de media als in het politieke debat ging het de afgelopen weken veel over het ondernemingsklimaat. Dat voor grote multinationale ondernemingen dan. Het kabinet wil er met - onder meer - de operatie Beethoven veel aan doen om (investeringen van) bedrijven als ASML en NXP in Nederland te houden en dat juich ik toe. Oók omdat zij in de keten nauw samenwerken met talloze kleinere bedrijven. Nederland dankt een groot deel van zijn verdienvermogen aan dit soort innovatieve ecosystemen.

 

Mkb kan niet verkassen

Tegelijk stoort het me dat het in debat niet gaat over de honderdduizenden mkb-bedrijven die ons land rijk is. Dat zijn de ondernemers die nergens heen kunnen, die niet kunnen verkassen naar een land zonder netcongestie of waar de energieprijzen of fiscale tarieven gunstiger zijn. Die kunnen geen kant op. Hier zitten internationaal opererende bedrijven tussen, maar ook de bedrijven die het moeten hebben van de binnenlandse markt. Stuk voor stuk onmisbaar: maatschappelijk, voor onze economie, werkgelegenheid en het oplossen van alle grote uitdagingen.

 

Veel van die bedrijven hebben het zwaar. De lasten stapelen zich al jaren op, de regeldruk is krankzinnig en het gaat maar door. Ik spreek veel ondernemers die het niet meer begrijpen. Zij snappen uiteraard dat we de grote ondernemingen voor ons land moeten behouden, maar vragen tegelijk zich af: en wij dan? Zij worden hard geraakt door mogelijk wéér een verhoging van het wettelijk minimumloon - als de Eerste Kamer daar tenminste mee instemt -, zij zien klanten over de grens verdwijnen door wéér een accijnsverhoging, zij krijgen geen aansluiting om het elektriciteitsnet, om zomaar drie voorbeelden te noemen.

Waar zit de ‘lucht’ voor al deze ondernemers? Wat gaat de politiek eraan doen om te zorgen dat zij niet stukje bij beetje kapot gaan maar ook toekomst blijven zien en kunnen groeien en investeren in alles wat we in Nederland zo belangrijk vinden? Hierover ging vrijdagmiddag ook het gesprek dat ik had met de twee informateurs.

 

Een beetje verliefd

In het verlengde van ‘Beethoven’ pleit ik daarom voor de operatie Hazes voor het mkb: een beetje verliefd. De alom aanwezige ‘liefde’ voor het mkb moet nu maar eens echt worden omgezet in actie, beter en gerichter beleid en vertrouwen.

 

Deze blog is ook verschenen op De Ondernemer