Meeste ondernemers kunnen gestegen kosten niet doorberekenen

Stuur ons een bericht


We proberen binnen 2 werkdagen te reageren.
Verder gelden deze spelregels.
Annuleren
? Contact
09-06-2023

Ruim driekwart van de ondernemers kan de gestegen kosten niet (volledig) doorberekenen in hun prijzen, zo berichtte het CBS deze week op basis van onderzoek. Bedrijven misbruiken de inflatie dus niet. Er is eerder sprake van het tegenovergestelde, zo stelt MKB-Nederland-voorzitter Jacco Vonhof in zijn blog. Ondernemers vrezen voor hun concurrentiepositie, denken anders minder te zullen verkopen en veel prijzen liggen vast in contracten. De cijfers trekken het kleedje weg onder beweringen dat bedrijven hun prijzen sterker verhogen dan nodig is. 

 

Over de rug van klanten

Over winst - tegenwoordig sowieso al bijna een vies woord - is de laatste tijd veel gezegd en geschreven. Aangejaagd door een rapport van de FNV en vervolgens Rabobank ging het ineens over bedrijven die de inflatie zouden aangrijpen om nog wat éxtra winst te maken, over de rug van hun klanten. De kranten stonden er vol van.

 

Genuanceerde berichten ontbreken

Het Rabo-onderzoek was overigens een stuk genuanceerder dan bepaalde krantenkoppen deden voorkomen. De bank had zelf ook al aangegeven dat er geen bewijs voor was, en dat er ook andere redenen zijn waarom sommige bedrijven hun prijzen misschien íets meer verhogen dan te verwachten op grond van gestegen kosten. De oververhitte economie en vraag en aanbod zijn óók een verklaring. En ook sorteren ondernemers mogelijk al voor op nog komende kostenstijgingen - met name hogere lonen. Want laten we dat ook niet vergeten: de cao-loonstijgingen die de laatste maanden worden afgesproken, bereiken recordhoogtes.

 

Fiscus pikt graantjes mee

Dat die nuancering voor veel mensen niet genoeg is om de pijn van de inflatie te compenseren, dat snap ik. Maar dat heeft veelal andere oorzaken. De fiscus pikt van al die loonstijgingen natuurlijk heel wat graantjes mee. Laten we dáár we nu eindelijk eens iets aan doen: laat mensen netto meer overhouden van wat zij bruto verdienen. Werkgevers doen, waar dat kan, al het mogelijke.

 

De ontwikkeling van de lonen moeten we in balans houden. Anders jagen we ongewild zelf de inflatie verder aan. Ook zien we dat de economische vooruitzichten snel versomberen. Het Centraal Planbureau meldde eind mei dat de kans op een recessie in Nederland toeneemt en ook de grote banken stellen hun verwachtingen naar beneden bij. Laten we ons daar zorgen over maken.

 

Oproep aan het kabinet

En alvast een oproep aan het kabinet in de aanloop naar Prinsjesdag: ga nu niet de lasten voor ondernemers verder verhogen. Stimuleer juist investeringen in alle belangrijke transities waar we midden in zitten.

 

Deze blog is ook verschenen op De Ondernemer