'Kabinet: Geef ondernemerschap de ruimte'

Stuur ons een bericht


We proberen binnen 2 werkdagen te reageren.
Verder gelden deze spelregels.
Annuleren
? Contact
15-07-2024

Ondernemerschap is een van de belangrijkste voorwaarden om de grote maatschappelijke uitdagingen van antwoorden te kunnen voorzien. Het is de drijvende kracht die we in onze economie en samenleving keihard nodig hebben. 'Geef dat ondernemerschap de ruimte, is mijn oproep aan het nieuwe kabinet' aldus MKB-Nederland voorzitter Jacco Vonhof in zijn blog. 'In deze ingewikkelde tijden moeten we samen de schouders eronder zetten en nu echt stappen gaan zetten.'

 

Innovatieve oplossingen

‘We’ vergeten het vaak, maar achter vrijwel álles wat we nodig hebben, leuk en belangrijk vinden zitten ondernemers die ooit een gat in de markt zagen, een briljant idee of bepaalde ambitie hadden en voor eigen rekening en risico een bedrijf zijn gestart. Laten we dat ondernemerschap koesteren én verder stimuleren. Want ondernemers hebben de innovatieve oplossingen voor de grote maatschappelijke vraagstukken; van netcongestie en klimaatadaptatie tot versnelling van de woningbouw. Maar ook op andere terreinen leveren ondernemers cruciale bijdragen: ze helpen medewerkers met schulden, sponsoren het lokale verenigingsleven, bieden werk aan mensen met een beperking én zorgen samen met hun medewerkers voor de belastinginkomsten waarmee we als land alles betalen wat we belangrijk vinden, van zorg en onderwijs tot politie en infrastructuur.

 

Ondernemersagenda

Daarover gaat de Ondernemersagenda die ik begin deze week heb overhandigd aan het nieuwe kabinet, in de persoon van minister Beljaarts van Economische Zaken. In de agenda staan talloze voorbeelden van de oplossingen en bijdragen die ondernemers te bieden hebben. Maak daar als kabinet gebruik van, door die ondernemers in staat te stellen om hun rol optimaal te kunnen spelen. In onze agenda doen we concrete voorstellen die het kabinet zo kan overnemen om het leven van ondernemers in verschillende opzichten beter en makkelijker te maken.

 

Zoals de aanpak van de regeldruk, waarvan de minister al heeft aangegeven die samen met MKB-Nederland te willen gaan aanpakken deze kabinetsperiode. Maar ook onderwerpen als financiering, werkgeverschap en de arbeidsmarktkrapte, netcongestie en ruimte voor bedrijventerreinen komen aan de orde. Daar kunnen en moeten we echt stappen zetten.

 

Heldere waterscheiding

We pleiten in de Ondernemersagenda ook voor een heldere waterscheiding tussen ondernemerschap en werknemerschap in de fiscale behandeling. Het is ten eerste bizar dat een ondernemer met een bv een hogere belastingdruk heeft dan een werknemer in loondienst, terwijl eerstgenoemde zijn nek uitsteekt en risico’s neemt. Bizar is ook dat het kabinet de fiscale faciliteiten voor ondernemers in de inkomstenbelasting (IB) afbouwt om een probleem in het arbeidsrecht op te lossen, namelijk het hoge aantal (schijn)zelfstandigen. Daar probeert Den Haag een einde aan te maken door de fiscale behandeling tussen werknemers en zelfstandigen te verkleinen. Maar het afbouwen van faciliteiten als de zelfstandigenaftrek en mkb-winstvrijstelling raakt ook ondernemers in de IB die geen onderdeel zijn van die zzp-discussie, die bijvoorbeeld een winkel hebben en personeel in dienst.

 

Alle ondernemers in de bv

Mijn oplossing: alle ondernemers in de bv, alle werknemers in de IB en de fiscale faciliteiten voor ondernemers overhevelen naar die bv. Dát is duidelijk en zo kunnen we echt ondernemerschap – investeren in innovatie en groei – fiscaal blijven stimuleren.