Geen verkeerde zuinigheid

Stuur ons een bericht


We proberen binnen 2 werkdagen te reageren.
Verder gelden deze spelregels.
Annuleren
? Contact
17-11-2020

Met de gedeeltelijke lockdown en de andere aangescherpte maatregelen is het nu niet de tijd om het steunpakket voor ondernemers te versoberen. Met verkeerde zuinigheid zou het kabinet meer kapot maken dan ons lief is: banen en bedrijven.

 

Ondernemers teren nog veel harder in

Ik begrijp heel goed dat de overheid met alle verstrekte steun de afgelopen tijd flink heeft moeten interen op de staatskas. Maar ondernemers teren nog veel harder in op hun eigen vermogen. En dat geldt natuurlijk met name in die branches die van overheidswege de deuren hebben moeten sluiten en sommige zelfs voor de tweede keer, zoals de horeca. Of die sinds maart eigenlijk nooit meer echt 'open' zijn geweest, zoals de evenementenbranche.

Deze week zitten we weer aan tafel met het kabinet. Mijn inbreng zal luid en duidelijk zijn: wees ruimhartig!

Het derde steunpakket mag wat mij betreft daarom onder geen beding worden versoberd, zoals met ingang van 1 januari 2021 op de planning staat. Dat zou echt verkeerde zuinigheid zijn. Ja, van de zomer hadden we het virus vrij goed onder controle en was versobering uit te leggen. Maar de situatie is inmiddels een heel andere.

 

Vlak voor de finish struikelen

Deze week zitten we weer aan tafel met het kabinet, over het generieke steunpakket en over extra ondersteuning voor de zwaarst getroffen sectoren. Mijn inbreng zal luid en duidelijk zijn: wees ruimhartig! Nú versoberen, daarmee laat je ondernemers vlak voor de finish struikelen.

 

We zijn er tot dusver in geslaagd om met steun van de overheid veruit de meeste bedrijven overeind te houden en veruit de meeste banen te redden. Stop je te vroeg met die steun of beperk je die te veel en te snel, dan is het risico dat dat voor duizenden ondernemers uiteindelijk voor niks is geweest. Die krijgen dan net dat laatste duwtje waardoor ze alsnog over de rand van de afgrond kukelen, en zonder vangnet.

 

Houd die steun nog even vol

We moeten allemaal 'nog even volhouden', zegt onze premier. Dat geldt voor burgers, voor ondernemers maar dus ook voor de overheid. Houd die steun aan ondernemers nog even vol, zodat het grootste deel straks de weg omhoog weer kan vinden en vertrouwen in de toekomst houdt.

 

Het zou bovendien een aardig steuntje in de rug zijn in het kader van de Dag van de Ondernemer, die we aanstaande vrijdag weer door heel Nederland organiseren. Ondernemers verdienen onze steun en ons respect, juist in deze tijd!

 

Jacco Vonhof
voorzitter MKB-Nederland

 

Deze column is op dinsdag 17 november ook verschenen op De Ondernemer.