'Gedoe rond formatie mag niet afleiden van aanpak coronacrisis'

Stuur ons een bericht


We proberen binnen 2 werkdagen te reageren.
Verder gelden deze spelregels.
Annuleren
? Contact
04-05-2021

Terwijl 'Den Haag' momenteel vooral met zichzelf bezig is, balanceren vele ondernemers op het randje van de afgrond in de voortslepende coronacrisis. 'Omtzigt-gate', het zoveelste debat over de toeslagenaffaire, discussies over de bestuurscultuur, de uitgelekte notulen van de Ministerraad, ik snap dat er nogal wat gaande is. Maar die perikelen op het Binnenhof mogen op geen enkele wijze leiden tot vertraging of gebrek aan daadkracht waar het gaat om de aanpak van de crisis en het redden van ondernemers.

 

Bijna anderhalve maand na de verkiezingen is het formatieproces feitelijk nog geen stap verder. Dat baart zorgen. Ondernemers hebben weliswaar baat bij een stabiele coalitie en zorgvuldigheid gaat doorgaans boven snelheid, maar er is wel wat aan de hand. Bij het demissionaire kabinet pleiten we intensief om de laatste plooien in het steunpakket glad te strijken en voor een herstelpakket dat ondernemers ook weer zicht op een toekomst geeft. Maar ook voor het nieuwe kabinet wachten er grote uitdagingen die met spoed moet worden opgepakt.

 

Neem het klimaat en stikstof

Neem het klimaat en stikstof. Door 'corona' is het onderwerp bij veel mensen misschien wat van het netvlies verdwenen, maar 'investerend de crisis uit' wordt lastig als de stikstofcrisis (een deel van) de economie op slot blijft houden. Funest voor de gigantische woningbouwopgave die er ligt, voor alle woningzoekenden en voor de bouwsector zelf. Ook tal van wegenbouwprojecten lopen inmiddels fikse vertraging op.

 

"Bijna anderhalve maand na de verkiezingen is het formatieproces feitelijk nog geen stap verder. Dat baart zorgen."

 

En neem de arbeidsmarkt. We zijn in goed overleg met de bonden over oplossingen voor de problemen die zich daar voordoen en door corona verder zijn uitvergroot. Als we er straks uit zijn, is het wel prettig als er ook een kabinet is om die verder op te pakken.

 

Nu doorpakken

Vanaf de eerste dag van de crisis hebben wij zeer goed met het kabinet samengewerkt om onder meer de opeenvolgende steunpakketten voor elkaar te krijgen. Niets dan lof en respect voor de bereidheid steeds naar ons te luisteren en de door ons aangekaarte problemen op te lossen. Maar het is nu een kwestie van doorpakken, wat er politiek gezien verder ook allemaal gebeurt.

 

We horen al tijden dat de finish van de crisis in zicht is, maar ondernemers moeten die finish wel zien te halen. Anders is alle steun van het voorbije jaar voor niets geweest. Nog steeds vallen ondernemers ten onrechte buiten de boot van het steunpakket, puur omdat hun specifieke situatie niet naadloos binnen de grenzen van de generieke maatregelen past. En een toenemend aantal kan na ruim een jaar corona de rekeningen niet meer betalen. We hebben daarover een brandbrief gestuurd naar het kabinet, met de oproep al die problemen nu voor eens en altijd op te lossen en ruimhartig te zijn. Ik heb het steeds gezegd en ik blijf het zeggen: geen ondernemer mag aan corona kapot gaan. Hoe erg het ook 'spookt' in Den Haag.

 

Jacco Vonhof
voorzitter MKB-Nederland

 

 

Deze column is op dinsdag 4 mei ook verschenen op De Ondernemer